Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #599. Djurskydd och miljöskydd.

Världen: Självlysande renar.

I Finland har man använt en ny metod för att undvika bilolycker med djur. Renarnas horn målas med fosforiscerande reflexfärg. Bilarna upptäcker renarna i tid och djuren verkar inte ha något emot det (BBC).

Sverige: Vargjakten stoppas tillfälligt.

Anders Österlin, före detta lagman på förvaltningsrätten i Karlstad, fattade beslutet om inhibition (SR). Det finns inga sakliga skäl att skjuta fridlysta vargar. Vargstammen i Sverige består inte av mer än 415 djur. Låt vargen vara ifred!

Malmö/Lund: Utsläppsfri bilkörning.

”Gamla stadskärnan innanför kanalerna i centrala Malmö är förhållandevis liten och avgränsad och skulle passa utmärkt för ett experiment med endast utsläppsfri körning. Ett sådant krav skulle driva på införandet av ny teknik, samtidigt som närheten till parkeringshus, genomfartsleder och kollektivtrafik gör att människors vardag inte blir svårare. Mig veterligen har ingen annan stad ännu tagit ett sådant initiativ. Malmö har chansen att bli en internationell symbol för nytänkande när det gäller luftföroreningar. Varför vänta?” skriver Bertil Moldén i SDS.

Konsten: Graffitins framgångssaga.

Länge har graffiti enbart setts som en kriminell handling. Men nu börjar det bli ändring på det runt om i landet. På Gotland har graffitiväggen vid A7 varit laglig att måla på i ungefär ett halvår, och i början av december blev en graffitimålning i Stockholm k-märkt. Under annandagen bjöd Occupy bygdegården in allmänheten för att pröva på graffiti som ett steg mot att bilda en graffitiförening på ön (helagotland.se).

 

anderslif

Denna målning är från Västmanland, inte Gotland, men får ändå vara med som exempel på den nya acceptansen för graffitikonsten. Courtesy Anders Lif.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: