Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #597. Revolutionen fortsätter.

Världen: Ytterligare svarta dödade av amerikansk polis.

Polisen i Chicago kritiseras återigen efter att en polisman skjutit ihjäl två svarta personer, 19-åriga Quintonio LeGrier och den 55-åriga fembarnsmamman Bettie Jones, rapporterar Chicago Tribune. 55-åringen var helt utan inblandning och polisen skyller på ”ett misstag”. Varför varje misstag regelbundet drabbar just svarta vill man dock inte gå in på.

”Strävan efter social rättvisa är inte borta, revolutionen i Tunisien är inte slut. Den har bara börjat”, skriver Bilan Osman i Expressen. Tunisien var landet där den arabiska våren började 2010 och där förändringar faktiskt skedde. Att sedan inbördeskrig och terrorism följde har andra orsaker. Revolutionen lever ändå och nu kommer den från andra hållet med Rojava.

Sverige: Protester mot id-kontrollerna ökar dag för dag.

Norge vill spara flyktingars fingeravtryck och Danmark beslagtar flyktingars personliga tillhörigheter. I Sverige protesteras det emellertid mot inskränkningarna i asylrätten.

Id-kontrollerna ger betydligt längre restid och förmodligen också dyrare biljetter (DN). 20 000 personer har hittills undertecknat protestskrivelser, säger Skånska Dagbladet.


 

flyktingarna


Malmö/Lund: Öresundsrevolutionen.

Mats Genberg som drog igång Öresundsrevolutionen säger ”Det behövs ett forum. Det har helt enkelt varit för många dumheter som indikerar att makthavare och tjänstemän agerar utan att höja blicken utanför sin egen horisont. Det har inte gjorts en enda konsekvensanalys” (Ystad Allehanda).

Konsten: Star Wars Episode VII – The Force Awakens.

Nu har jag sett Star Wars 7, i mycket trevligt sällskap dessutom! Alla karaktärer känns igen, de nya är i allmänhet bra. Det är mycket pyroteknik och mycket Wagner och 3D passar väl till upplägget. Intensiv underhållning med nostalgiskt skimmer och intersektionell rolluppsättning. Naturen var dock intressantare i ”Avatar”. Vad lär vi oss av detta? Jo, 1) slåss inte med lasersvärd i en tät skog för då rämnar marken. 2) Den goda Kraften besegrar fascismen. Så blir det också i verkligheten, read my lips. Revolutionen fortsätter.


 

star wars 7

 


 

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: