Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #596. Det är obror att vara en douche.

Världen: Costa Rica använder 99% förnybar energi.

Det går bra att klara sig utan kärnkraft, olja och kol. Costa Rica får sin elektricitet så gott som uteslutande från förnybara energikällor. Vilket också är koloxidneutralt.

Sverige: Två tredjedelar tror på reinkarnationen.

Den politiskt, religiöst och ekonomiskt fristående föreningen Centrum för samtidsanalys har sedan 2001 undersökt förändringarna i tro och värde­ringar genom enkäter gjorda av Demoskop och United Minds. De sex enkätundersökningar de gjort det senaste decenniet visar att mer än en tredjedel av svenska folket som helhet och mer än två tredjedelar av landets ungdomar tror på en reinkarnation, en själens återfödelse i en ny kropp (svd.se).   Se ”Parapsykologiska personligheter, 1-3” på denna blogg.

Sverige: Nyord från Språkrådet 2015, ett urval med kommentarer.

Frågan är sedan vilka som på sikt fastnar i språket och håller sig kvar där. Språket utvecklas inte, det bara förändras men det säger vissa saker om vår egen tid. Och tillskott till det inte särskilt stora svenska ordförrådet är alltid välkommet.

Delningsekonomi System där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder. Mycket lovande ord.

Douche Otrevlig eller osympatisk person. Påträffas ofta i kommentariatet.

Dumpstra Söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat. Sopdyka är en synonym.

EU-migrant EU-medborgare som tillfälligt uppehåller sig i ett annat EU-land för att förbättra sin materiella eller sociala situation. Fullt lagligt men illa sett av rasister.

Faktaresistens Förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier. Påträffas ofta i det bruna partiets undervegetation.

Haffa Ragga, stöta på. Eller flirta, något som fortfarande är tillåtet…

Kulturell appropriering Fenomenet att en kultur med hög status anammar företeelser från en kultur med lägre status; kopplat till föreställningen att detta är något dåligt. Men å andra sidan: low culture tar sig gärna upp till high culture..

Mansplaining Förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande. Irriterande.

Obror Okamratlig, taskig. Se: Douche.

Plattfilm Traditionell film utan tredimensionella effekter. Vad hände med tjock-tv:n?

Självradikalisering Politisk radikalisering som en person genomgår utan direktkontakt med likasinnade. Skulle behövas mer inom vänstern.

Svischa Använda en app för att föra över pengar. Bra och bankoberoende transaktion.

Talepunkt Förberett uttalande som exempelvis en politiker upprepar i en debatt eller en intervju.”Vi får se över våra rutiner”.

Trollfabrik Organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda. SD är nummer ett här med sin giftspridning.

Vejpa Röka e-cigarett. Mindre farligt än tobak, så varför inte? Men snus är bäst.

Vithetsnorm Norm som utgår från att vit hudfärg är det normala. Vilket det inte är globalt sett.

Ögonkramp Kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon. Mobiltelefoner borde förbjudas. Alienerar, distraherar, ruinerar, exploderar.

Malmö/Lund/Konsten: Pettson och Findus.

I april flyttar Pettson och Findus in på Kulturen i Lund. Den nya utställningen ska ge besökarna chans att leka inuti barnboksvärlden.

 pannkakstc3a5rta

Sven Nordqvist: Pannkakstårtan

 Dagens citat: ”Sammantaget är GP:s ledarsida enfaldig, enhetlig, ensidig, enkelspårig, enkelriktad, likformig, likriktad, reaktionär, högervriden och borgerlig. Sen har de själva mage att kalla det unika perspektiv och sakkunnighet”. — Anders Svensson på zaramis.se om Göteborgsposten.

Detta stämmer säkert; jag har liknande erfarenheter av Sydsvenskan som jag läser oftare än Göteborgsposten. Borgerlig media är vanligen undermålig men Public Service är mindre dålig. Bäst är vänsterpressen av någon anledning.

AnarchyIsOrder

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: