Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #594. Genvägar.

Världen: Genväg till gener.

Gentekniken har tagit ett nytt steg framåt, berättar Illustrerad Vetenskap 01/2016. Man har nu en enkel och precis metod att identifiera och ta bort skadade och sjukdomsalstrande gener och byta ut dem mot friska gener. Dna:t är reparerat inom 48 timmar. Detta betyder att de c:a 4000 genetiska sjukdomarna kan tas bort ur genpolen. Så långt verkar allting bra, men risken finns att man frestas att ”förbättra” genuppsättningen och vart det kan sluta vet ingen. Kan människan fatta klokare beslut än naturen? Inte mycket tyder på det hittills…

dna

Sverige: Polisiär psykiatri.

En polis sköt skarpt inne på psykakuten i Göteborg. ”Faktorer som ökar risken för hot och våld är långa väntetider för patienterna och för lite personal i förhållande till antalet vårdplatser”, skriver AB. Men de som är mest utsatta för våld – bältesläggning och andra tvångsmedel exempelvis – är så klart patienterna, sällan personalen och absolut inte polisen.

Malmö/Lund: Allaktivitetshus i Dalby.

Tingshuset i Dalby har anor sen 1700-talet. Nu vill ett 40-tal Dalbybor att huset används till aktiviteter för invånarna på orten. I ett Medborgarförslag uppmanar Dalbyborna Lunds kommun att göra det möjligt för invånarna att markant utöka användandet av det före detta tingshuset och även det närliggande före detta polishuset.Vi har sett att de två husen har stått tomma i många år och numera är det bara PRO som har sina möten där. Därför såg vi en möjlighet att skapa en samlingsplats, säger initiativtagaren  .Han är forskare och kan tänka sig att ha föreläsningar i huset. Andra idéer är stickkafé, workshops, folkkök med gemensamma måltider, sociala evenemang/fester, musik och dans samt skapa ett lokalt center för socialt stöd.

– Nu när det ska bli flyktingförläggning på Dalbybadet och det även flyttar in flyktingar i Revinge kan det vara bra om vi kan ha en lokal där vi kan ordna sociala träffar, menar Daniel Casey. I förslaget ingår också att Dalbys medborgare ska ta över förvaltandet av lokalerna i form av en förening eller liknande (skd.se).

Konsten: Lew Stringer. Nu är julen slut och alla tomtar dansar ut.

xmas2

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: