Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #593. Året som gick.

Världen: Året som gick.

Det fanns ett liv efter jul, tydligen. Året som gick vill vi nog helst glömma. Syrizas helomvändning inför EU:s ekonomiska påtryckningar och den svenska regeringens helomvändning inför flyktingsituationen blev ett mörkt kapitel liksom Erdogans, Marie Le Pens och Donald Trumps provokationer. Högerextremismen har ännu inte stoppats upp men vi kommer dit så småningom är jag säker på. Låt dom trötta ut sig själva – sen tar vi över. En annan politik hade varit möjlig och är det fortfarande, utifrån folket, inte utifrån politikerna.

En rolig händelse var den anatomiskt korrekta ryggrad som lämnades som en anonym present till SAP:s lokal i Umeå (Aktuellt Fokus). Den piken kunde knappast missförstås. De viktigaste ljusglimtarna under året var annars den modesta optimism inför klimatutvecklingen som COP21-mötet ändå innebar, Rojavas modiga kamp mot Daesh och vänsterpartiernas framgångar i Portugal, Spanien och Turkiet. Och trots flyktingparanoian kom väldigt mycket solidaritet, hjälpsamhet, antirasism och värme också upp till ytan. Vi hoppas det fortsätter så under 2016.

Sverige: Polisens nya romregister.

Polisens nya register över romska tiggare ska ”granskas”, som om nu det skulle hjälpa. Information om olagliga register har ännu inte nått fram till Sveriges numera drygt 28 000 poliser. Informationen studsar liksom, bara. Romerna själva ser detta som en påbyggnad på det förut olagligförklarade registret som antagligen bara bytt namn och plats, inte raderats. Andra olagliga register i drift är det över misshandlade kvinnor och det över vänsteraktivister i Malmö. För att nu inte tala om Säpos superhemliga åsiktsdatabaser. Granska dem inte, radera dem!

Malmö/Lund: Stormen Staffan.

Det var ju trevligt att få en storm uppkallad efter sig! En snäll variant. Vädret har annars varit ovanligt milt över helgen och här i Skåne kommer snön vanligtvis först i januari eller februari, om den kommer alls. Våren är tidig, förhoppningsvis. Blomsterlökarna stampar i sina spiltor för att travestera Tranströmer.

Konsten: Janks Archive och Maledicta.

Janks Archive heter ett amerikanskt konstprojekt som samlar in förolämpningar, just nu i Skandinavien. Eftersom samtidskonsten själv i långa stycken är en förolämpning blir det litet tautologiskt, som i citatet ”Du är så ful att du kunnat passa på moderna museet”. Fast också litet roligt, för all del. Jag skulle hellre kalla det för folklivsforskning. Det fanns en vetenskaplig tidskrift för detta ändamål 1977-2005 som hette ”Maledicta. International Journal for Verbal Agression” och som utgavs av Ph.D. Reinhold Aman. Den kallade sig dock inte för konst.

Nobelprisförfattaren Ernest Hemingway berättade roligt om spanska svordomar i romanen ”När klockan klämtar för dig”. ”Madre Mia! Jag skall orena i din mjölk!” med mera i en halsbrytande jargong. Katoliker är alltid värst.(:

Just nu läser jag: Björn Kumm: Motstånd. Historiska Media 2013. Om tredje världens befrielserörelser och andra kamper mot Makten. Han är en bra berättare. De bästa böckerna finns på Lunds bästa bokcafé, Stora Algatan 3. God fortsättning, kära bloggläsare!

 

HemingwayPhoto

Ernest Hemingway, specialist på spanska svordomar.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: