Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #591. Solidarnosc!

Världen: Solidarnosc.

 Idag, när Polen närmast har en högerextrem regering á la Ungern, är det intressant att tänka på hur den radikala fackföreningen Solidarnosc hade kunnat förändra landet åt rätt håll. Kalle Holmkvist skriver om detta i AB. Strejkerna i Polen på 1980-talet med 10 miljoner Solidarnosc-medlemmar strävade efter ett samhälle byggt på federerade arbetarråd. En logisk utveckling när diktaturerna föll i Östeuropa 1989. Engelska frihetligt socialistiska Solidarity smugglade broschyren ”Arbetarmakt genom arbetarråd” över gränsen. Alternativet fanns där, socialismen hade kunnat realiseras och ekonomisk demokrati blivit följden. Oligarki och högerextremism var inte den enda möjligheten. Men det kommer fler tillfällen i historien.

solidarnosc

Donald Trump och Putin beundrar och smickrar varandra, medan Hillary Clinton menar att Trump är Daesh’ bästa rekryterare genom sina antimuslimska utspel. Kasperteater. Bernie Sanders for president!

Sverige: Samarbete med Cuba.

Sverige och Cuba har ingått en avsiktsförklaring rörande utvecklingssamarbete och politisk dialog (VK). Det är positivt. Cuba är ett föredöme på miljösidan och inom sjukvård, välfärd och internationell solidaritet, däremot finns mycket i övrigt att önska om staten och partiet. Det finns mycket i övrigt att önska om Sverige också för den delen, vi har säkert ett och annat att lära av Cuba.

Malmö/Lund: Bachhjälpen.

Föreningen Lundabarock ordnar ”Bachhjälpen” för att samla in pengar till människor på flykt. Den 24 januari nästa år ordnar man en konsert i Allhelgonakyrkan i Lund där bland annat Bachs ”Flyktingkantat” framförs. Medverkande är 25 av regionens bästa barockmusiker och vokalensemblen Vox Scaniensis (lokaltidningen lund).

Konsten: Teckning i sin egen rätt.
”Prime Matter” – teckningar av 102 konstnärer från USA och Europa,
visas på Teckningsmuseet, Laholm, 19/9 2015 – 10/1 2016.


 

Prime-matters5

 

 

Dagens citat: J.R.R. Tolkien.

”Min politiska åsikt lutar mer och mer åt anarkismen i filosofisk bemärkelse, som avskaffad kontroll, inte bombkastande. Den olämpligaste uppgift någon kan ha är att bestämma över andra. Inte en på miljonen passar för det, och minst av allt de som vill ha den möjligheten.”     — J R R Tolkien (1892-1973)  i: The letters of J R R Tolkien.

I övrigt anser jag att ”1000 år till julafton” är en mycket bra julkalender i tv. Just nu avverkas det ljuva 1970-talet. Ack! Om ändå vår tid var lite mera lik den. Här en länk till The Whole Earth Catalog, den legendariska hippiebibeln som numera finns på nätet liksom allting annat. Enjoy!

 

* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: