Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #581. Rojava i våra hjärtan.

Rojava diskuteras nu livligt inom den svenska vänstern. Själv känner jag en stor glädje så fort namnet nämns. Dom står mitt uppe i en revolution och det känns förmätet att kritisera i detta läge. Renlärigheten är inte ämnet för dagen, det är överlevandet, den ensamma och hårda kampen mot Daesh och processen att bygga ett värdigt liv för 2 miljoner invånare med små resurser men med stor entusiasm. Arash Gelichkan uttrycker sig nyanserat i ”Rojava bortom revolutionsromantiken” i Internationalen 11/12 men man kan också spåra en (visserligen dämpad) tveksamhet inför bristen på marxistiska termer och inför vissa kvardröjande strukturer, angående den diminutiva äganderätten (besittningsrätt egentligen) med mera.

 

Rojava.png

 

Man ska ha klart för sig PKK-ledaren Abdullah Öcalans och miljöanarkisten Murray Bookchins positioner. (Jag känner väl till Bookchins  skrifter och kommunalismen har avläggare både i Sverige och Norge). Den ene sitter sedan länge i fängelse och den andre avled 2006. Dom företräder inte dagens Rojava, trots sitt intellektuella inflytande. Rojava är ett sociopolitisk experiment, och det verkar naturligt att många idéer smälter samman här. Men framförallt är det Rojavas frihetliga praxis och kamp som är intressant och uppmuntrande.

Min bedömning som utomstående är att de kurdiska massorna – kvinnorna, kooperativen och gerillasoldaterna – står till vänster om dessa förut nämnda herrar och att direktdemokratin fungerar. Statslös socialism. Både pengar och poliser avskaffas succesivt; den privata och kooperativa egendomen kan om man vill övergå i den kollektiva. Vad Rojava uppnått hittills måste definitivt betecknas som en revolution. Mitt i inbördeskriget. En anarkistisk revolution som Brave the World skriver i den artikel jag nyss översatt.

 

rojava2

 

Jag tror på dem och att dom kommer att lyckas hävda sin autonomi. Men kriget, västs passivitet och Turkiets fientlighet är ett stort problem, kanske rentav större än Daesh. Därför är det stöd som de svenska Rojavakommitteerna och alla andra utgör en mycket riktig och viktig insats.

Går det att göra i Rojava så går det att göra i Sverige. Länge leve den frihetliga revolutionen i Rojava! Död åt Daesh! Krossa imperialismen!

Sverige: Jan Myrdals nihilism.

I en kommentar till Göran Greiders artikel i ETC om Frankrike avslutar Myrdal sin text om vänstern och världsläget såhär: ”Jag kan stå på gravens rand och flina åt eländet”. Har karln inga barn och barnbarn? Har han blivit nihilist, defaitist eller bara bitter? Upp med hakan, Myrdal! Klimatavtalet har gått igenom och revolutionen pågår i Rojava. Nationella Fronten har förlorat valet i Frankrike. Det finns inte fog för nattsvart pessimism utan istället för viss framtidstro igen.

Malmö/Lund: Man ska inte kasta sten i dårhus.

FOJAB arkitekter har fått uppdraget att rita en ny byggnad för tingsrätten i Lund. Efter ett parallellt gestaltningsuppdrag har Specialfastigheter nu valt att gå vidare med FOJAB arkitekter för projekteringen av den nya domstolsbyggnaden. Uppgiften var att gestalta en ny myndighetsbyggnad med målet att skapa Sveriges modernaste domstol. Den nya tingsrätten är nästa steg i centrala Lunds framväxt strax väster om järnvägsspåren. Byggnaden planeras stå klar i slutet av 2017.

Ännu ett glashus, denna gång inte för Dårhuset, förlåt Rådhuset, utan för (fanfar och trumvirvel här) Felsamhället, förlåt Rättssamhället, ska placeras ”centralt i Lund”. Tingsrättens nuvarande byggnad med sina skifferplattor och vita fogar är ett av Lunds vackraste hus. Men glas ska det alltså vara över hela linjen. Det skålar vi på och kastar i golvet som traditionen bjuder.

 

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: