Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #579. Yttrandefrihet?

Världen: Daesh är rädda för tjejer.

En kvinnlig soldat från YPJ i Syrien berättar för CNN att Daesh är rädda för tjejer. Dom kommer nämligen inte till paradiset om en kvinna skjutit dem. Bra läge alltså för dessa modiga kurdiska revolutionärer.

Läs den nya artikeln om Rojava på denna blogg!

kurdistan

Sverige: Yttrandefrihetens gränser.

Ett gäng nassar ställer sig och heilar utanför ett asylboende. Polisen påstår att dom gav uttryck för invandringskritiska åsikter. Minsann. Samtidigt förbjöd polisen i Strängnäs en helt laglig demo till stöd för flyktingarna. Dom fick gå hem. Det finns bara en gemensam nämnare här: ACAB.

Malmö/Lund: Bristen på buddhisttempel.

I ett medborgarförslag föreslås det gamla observatoriet i Stadsparken hyras ut till religiösa och kulturella minoritetsföreningar som gemensamt kan bedriva religiös och kulturell verksamhet i byggnaden. Jag vet vad som saknas i Lund: Ett tibetanskt buddhisttempel. Blir roligt för Dalai Lama när han (eller hans reinkarnation) kommer till Lund nästa gång. Observatoriet passar utmärkt.

Konsten:K-märkt graffiti.

Graffitimålningen ”Fascinate” av Circle och Tarek i Bromsten, Sthlm blir den första graffitimålningen i Sverige att kulturmärkas. Den har försetts med ett ”Q” i detaljplanen, vilket betyder rivningsförbud. Flera äldre graffitimålningar väntar nu på att k-märkas, bland andra Puppets blå drake i Västerås.

Uppdateringar: Ny artikel är som sagt ”Anarkismen lever: Rojava” skriven av en ung kvinnlig aktivist på sajten Brave the World och översatt av mig. En lika vederhäftig som underbar skildring av anarkismen i praktiken – nu, i vår tid. Känns inte så långt borta heller.

ypg_ypj_pkk_rojava_kobani_kurdistan_by_doganerol1-d8d78uy.jpg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 december, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: