Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #577. Så ska dom tas!

Världen: Valet i Venezuela.

Den s.k. oppositionen i Venezuela vann valet, med andra ord tog kontrarevolutionen tillbaka makten – och säkert med CIA:s hjälp i kulisserna. Jag tycker inte man ska kunna rösta bort en revolution, däremot att den måste ha folkligt stöd. Förklaringen kan bara vara att man inte gjort revolutionen tillräckligt grundligt. Men Maduro kommer säkert tillbaka igen och med honom arbetarmakten. Har ett fattigt folk fått smak på socialismen och friheten vill de ha mer och låter inte de rika hejda dem i långa loppet. Nästa gång får man skriva in revolutionen i grundlagen!

På Island som nu hämtat sig efter finanskrisen 2008 lät man bankerna gå i konkurs och satte bankdirektörerna i fängelse, rättegångarna pågår fortfarande läser jag i det lilla Lundabladet ”Politiken” som kommer som utskick från V och F!. Den värsta riskkapitalisten fick fem års fängelse. Arbetslösheten på Island är nu nere på rekordlåga 1,9%. Så ska dom tas!

Sverige: Hur mår männen?

”Att pojkar presterar sämre i skolan än flickor och att gapet ökar kommer att leda till att många unga män får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Män dör i genomsnitt 3,6 år tidigare än kvinnor, står för 70 procent av självmorden och dominerar i statistiken över våldsbrott, både som offer och förövare. Och inte minst har män svagare sociala band än kvinnor, både till vänner och till sina barn”, skriver Svend Dahl i Norran.

Det stämmer, men det råder väl ingen tvekan om att kvinnor utsätts för ännu större orättvisor. Och varför ställa förtryckta grupper mot varandra? Både män och kvinnor lider i detta samhälle. Både kön och klass spelar roll men alla är vi utsatta för ett förtryckande system som vi bara kan bekämpa tillsammans. Staten, Kapitalet, Patriarkatet – Väck med dom.

Malmö/Lund: Kommunala musikskolan bygger framtiden!

822 barn fick inte plats för att lära sig sitt favoritinstrument på Kulturskolan i Lund i höstas. De stod fortfarande på väntelistan i september. I dag är det kö här till alla instrument (SDS). Bygg ut den kommunala musikskolan och slopa avgifterna helt! Svensk musikindustri borde hjälpa till med finansieringen.

Konsten: Upplyftande affischkonst, del 3.

Spanska Revolutionen 1936-39 avsatte många vackra och effektiva affischer och här är en av mina favoriter som riktar sig till jordbrukskollektiven. Produktiviteten ökade enormt under revolutionen trots inbördeskriget.

 

pposter5

 

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 december, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: