Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #575. Upplyftande nyheter.

Världen: Afrika står för den största insatsen hittills mot klimatproblemen.

En positiv nyhet: Tio afrikanska länder har gått samman för att förverkliga en satsning oöverträffad i historien: att återskapa förlorad skog på en yta av 100 miljoner hektar. – Att återskapa vårt landskap ger välstånd, säkerhet och möjligheter, säger Rwandas minister Vincent Biruta. Den storslagna planen har presenterats på klimattoppmötet i Paris. Det låter kanske som en enkel lösning men den är också effektiv, menar de afrikanska länderna. Hungersnöd, krig, ensidiga odlingar och arbetsbrist – allt kan motverkas genom trädplantering (SDS).

Sverige: Nobelfesten och Riksbanken.

På torsdag är det dags för Nobelfesten och Säpo står på tåspetsarna. Nobelmedaljen är detta år av rättvisemärkt guld. Ekonomipriset — som parasiterar på glansen och betydelsen men inte är ett riktigt nobelpris utan Riksbankens låtsaspris — borde avskaffas. Och Right Livelihood Award, det alternativa Nobelpriset, är det enda som egentligen tjänar mänskligheten. Anser jag. Vad Peter Nobel anser vet vi inte, men man kan ju gissa.

Malmö/Lund: Föryngrad befolkning.

Studentstaden Lund har den yngsta befolkningen i Sverige med en snittålder på 38,5 år, följt av Malmö med 38,6 år (SDS). Något som är positivt i en i övrigt åldrande befolkning. Men äldres kompetens och erfarenhet behövs också och borde tillvaratas på ett annat sätt än idag. Alla åldrar har sina fördelar, det vet jag som upplevt de flesta. Den tidiga och sena delen av livet har varit de bästa perioderna åtminstone i mitt liv.

Konsten: Upplyftande affischkonst.

Jag tänkte visa några upplyftande affischer på denna plats framöver. Först ut blir den glada varianten av socialistisk framtidstro. Bortsett från allt annat i Sovjet (ni vet vad jag tycker om det) är stämningen helt rätt och den skulle verkligen behövas i vår tid. Hej och hå, här ska planteras träd! På tal om det afrikanska miljöprojektet.

pposter1

Just nu läser jag: Carl-Göran Andræ: Reform eller revolt. Sverige inför revolutionerna i Europa 1917-1918. Carlssons bokförlag 1998. Den bästa skildring jag läst om den revolutionära situationen i Sverige dessa år då syndikalisterna hade initiativet. Det går väl inte att säga hur Sverige sett ut idag om revolutionen 1917 inte förråtts av socialdemokraterna. Utom en sak: Bättre. Boken rekommenderas!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 december, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: