Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #573. Skådespelssamhället i jultid.

Världen: Sverige ska bli fossilfritt.

Statsminister Stefan Löfven (S) höll sitt anförande på klimatmötet i Paris. – Nu är det dags för en ny, grön industriell revolution, sade Löfven som anser att Sverige är ett föregångsland.. —Sverige ska bli ett av de första fossilfria länderna i världen. Det ligger också i vårt ekonomiska intresse, sade Löfven till de 150 andra stats- och regeringscheferna i kongresscentret i Paris (DN).

Det där lät ju bra. Men det var nog inte Vattenfalls affärer han syftade på.

Sverige: Öresundsbron kan stängas.

Regeringen vill kunna stänga Öresundsbron för att minska antalet asylsökande. Förslaget är en del i lagförslaget om id-kontroller på tåg och bussar. Går lagen i genom kan bron stängas i upp till en månad (DN).

En gång var MP motståndare till bron, idag vill man stänga den; konsekvent på sätt och vis. Men den omhuldade öppenheten och fria rörligheten inom EU ses nu närmast som ett hot.

Stitched Panorama

Stitched Panorama

Själv tror jag mer att det är Statens och Kapitalets agenda som utgör det verkliga hotet mot mänskligheten. Men det är de underordnade och partiella hoten vi ska fixera oss vid så att kapitalismen får verka i lugn och ro. Vi ska utförligt informeras om detaljerna så att vi helt glömmer helheten är det tänkt. Skådespelssamhället.

Malmö/Lund: Julgaloppen.

December månad kan vara rolig för barn om de har förnuftiga föräldrar, som framför allt inte är fattiga, men för många andra är den en pina. Ensamma människor blir smärtsamt påminda om sin ensamhet när gemenskapen runt om kring blir som intensivast i de små gemytliga kärnfamiljerna (som inte alltid är så gemytliga). Detta kan ett alternativt julfirande, och under resten av året exempelvis ett allaktivitetshus, råda bot på. En frivillig gemenskap utan baktankar. För gemenskap behövs.

Julen har främst blivit affärsmännens, kommersens och köphetsens högtid och det religiösa inslaget blir mindre för varje år. Kyrkan är tom och varuhuset är fullt. Men om någon trivs med detta missunnar jag dem inte det. Och tanken var väl från början att vintermörkret skulle kompenseras på något vis med mat och dryck, varma färger och levande ljus. Gott och väl. Men det är tur att det är tidsbegränsat.

Här kommer tomten Marx med revolutionen i säcken.

 

marxtomte

portrait of Santa Claus saying ho-ho

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 4 december, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: