Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #572. De namnlösa.

Världen: England bombar Syrien.

På torsdagsnatten — bara ett par timmar efter brittiska underhusets godkännande — lyfte de två första brittiska Tornadoplanen från flygbasen i Cypern. Bestyckade med 226 kilo tunga högprecisionsbomber attackerades ett oljefält som kontrollerades av IS. – Den här attacken var ett rejält slag för Daesh-terroristernas oljetillgångar, kommenterade försvarssekreteraren Michael Fallon för BBC och valde att använda det alternativa namnet för terroristorganisationen IS (Hbl).

Sverige: Flyktingmottagandet en tillgång i flera kommuner. Men regeringen vill stänga Öresundsbron.

Adriano Mérola Marotta: Över hela landet demonstrerar folk idag mot regeringens urartade migrationspolitik. Vi måste gå ett steg längre och bygga en folkrörelse för ett nytt Sverige. (ETC).

Regeringens ambition är att antalet asylsökande ska minska betydligt. Enligt justitieminister Morgan Johansson finns det ett tydligt mål. Redan nu står det klart att regeringen vill kunna stänga Öresundsbron om man anser att flyktingtrycket skulle bli för stort (SR).

Det har varnats om en systemkollaps och behovet av ett ”andrum”. Men i flera kommuner går flyktingmottagandet fortfarande bra. I Jönköping kommer 500 personer att få jobb tack vare inströmningen av människor, skriver JP.

Malmö/Lund: Hemlösheten ökar bland barn i Lund.

Allt fler människor i Lund saknar hem. Särskilt oroande är det att hemlösheten ökar bland barnen. Det menar Christina Schoug på socialförvaltningen (SDS)

Konsten. Konst i de namnlösas spår.

I över tio år har konstnären Katarina Pirak Sikku grävt i rasbiologernas historiska övergrepp mot samerna. För detta känslomässigt svidande och samtidigt visuellt vackra konstprojekt, visat på Bildmuseet i Umeå 2014, nominerades hon till DN:s kulturpris. På lördag den 5 december öppnar Upplandsmuseet i Uppsala en fortsättning på projektet: ”Namaheamiid luottat – De namnlösas spår”. Här ingår bland annat en ny version av vägginstallationen ”Minnenas karta”. (Birgitta Rubin, DN).

Sikku

Courtesy Katarina Pirak Sikku

Uppdateringar: Förra Krönikan #571 har uppdaterats med ytterligare uppgifter om Rojava och kurdernas revolutionära kamp. Läs gärna diskussionen med Mehmet i kommentarsfältet!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: