Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #569. Klimatdemonstrationer i hela världen!

Världen: Rika orsakar mest koldioxid.

De tio procent rikaste människorna på jorden orsakar hälften av växthusgasutsläppen. Den fattigaste hälften bidrar med bara tio procent, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam. Klimatorättvisorna måste åtgärdas före 2050. Miljontals människor demonstrerade världen över för ett hållbart och rättvist klimatavtal.

Sverige: Klimatdemonstrationerna.

Den 28 och 29 november arrangerades klimatmanifestationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, samt över 20 andra orter runt om i landet. Manifestationerna var en del av globala klimatmanifestationer i anslutning till starten av COP 21, FN:s klimatförhandlingar i Paris.

Sverige: Badlands Hyena sadlar om.

Den berömda satirsajten Badlands Hyena har (tack och lov!) inte lagt ner, som vi fruktade efter en längre paus. Den hänvisar istället till https://bandiller.wordpress.com/ Ni kommer att känna igen er! De borgerliga ledarsidornas skräck is back on track.

header

Malmö/Lund: Malmö fortsätter vägra migranterna en sovplats.

Ett femtiotal EU-migranter manifesterade framför Stadshuset i Malmö på tisdagseftermiddagen för att de inte fått de sovplatser som de lovats. På en banderoll framför entrén syntes budskapet: ”Var ska vi sova i natt?” (gp.se). Deras uthållighet mot de hårdnackade politikerna är beundransvärd.

Konsten: Klimatkonst.

Världens blickar riktas just nu mot Paris och det toppmöte som kan bli avgörande för världens framtid. Om länderna inte lyckas enas om kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen riskerar vi att hamna i en klimatkris.

För att rikta strålkastarljuset mot problemen som världen dras med har aktivistgruppen Brandalism gett sig ut på stadens gator. De har bytt ut 600 reklamaffischer mot konst och annonser som vid första anblick liknar riktade kampanjer. Men istället sätter de fingret på företag som Volkswagen, Air France och Total. Alla som på olika sätt bidrar till utsläpp av växthusgaser – och dessutom sponsrar klimatmötet (Resumé).

 

parisvw

Courtesy Brandalism

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: