Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #567. Hur många rasister tål Sverige?

Världen: Bara YPG kan besegra Daesh.

Ju mer det bombas i Syrien desto fler flyr därifrån. Daesh måste besegras på marken och det kan bara YPG göra – om de dessutom får stöd utifrån i alla former.


 

rojava_1


 

Sverige: Hur många rasister tål Sverige?

Det är inte flyktingarna som är för många – antalet asylsökanden minskar drastiskt nu –  det är Sverigedemokraterna med sin giftspridning som är för många. Däremot är det sorgligt att folk ska behöva fly överhuvudtaget. Då ska det finnas någon som välkomnar och skyddar dem, som vi gjorde med flyktingarna under andra världskriget. Vita bussarna och båtarna med judar över Öresund – det blev något att vara stolt över. Sverigedemokraterna får mig däremot att skämmas. Hur många rasister tål Sverige?

SVT play visar dokumentärfilmen om Sveriges stöd till ANC mot apartheid i Sydafrika. Minst en miljard gick till den svarta frihetskampen – i hemlighet. Också något att vara stolt över!

De politiska domarna i den politiska rättegången mot 13 antifascister som protesterat mot nazisterna i SvP i Kungsträdgården i augusti förra året löd på upp till 1,5 års fängelse. Tingsrätten och ytterst Staten ställer sig som vanligt på nazisternas sida. Inte underligt att motsättningarna i samhället skärps – men frågan är om det är önskvärt. Historiens dom lär inte bli nådig och det är den som gäller i långa loppet, inte tingsrätten.

Malmö/Lund: Inget Karl XII-firande i Lund.

Som ni nog har märkt de senaste åren är fackeltåget 30 november nerlagt. Sista gången var i själva verket 1991, med ett misslyckat försök till återupplivande 2008. Sen dess har det bara förekommit sporadiska kransnedläggningar. En sådan krans försvann illa kvickt från Tegnérstatyn denna eftermiddag, i övrigt var det lugnt. Vi höll vakt. Sverigedemokraterna lämnade Lund redan igår. Skönt. Kom aldrig tillbaka!

Konsten: Micke Dubois.

Komikern Micke ”Svullo” Dubois (1959-2005) ägnas en tanke i dagarna. Hans ”den elake polisen” är en höjdpunkt i svensk humorhistoria. Med en allvarlig bakgrund.

 

 

Här kommer till sist en konstform som var störst på 1970-talet men som fortfarande lever: den psykedeliska. Sture Johannesson var kanske det kändaste namnet i Sverige, och Hans Esselius med serien ”Professor Hoffmanns promenader” var också  far out. En bild som lyser upp i vintermörkret kommer alltså här, med okänd upphovsman.


 

psykedelisk

 

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 30 november, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: