Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #565. SD imploderar?

Världen: Islamska statens namn är Daesh.

Benämningarna på Islamska staten är inte enhetliga och för vissa förvirrande. IS använder man om sig själva, men jag undviker det eftersom I.S. sedan länge varit förkortningen för Situationistiska Internationalen (1957-1972). på franska Internationale Situationniste. ISIS och ISIL syftar på de länder där man etablerat sig – Irak, Syrien, Levanten – men dessutom är åtminstone Isis ett flicknamn som det för sammanblandningens skull är jobbigt att heta. Och så Daesh (undertryckarna) som är den kurdiska beteckningen. Just denna benämning hatas av islamska staten, vilket redan det kan vara ett gott argument. Och så slipper vi förkortningarna. Denna krönika kommer därför i fortsättningen enbart att skriva Daesh!

Inför klimatmötet i Paris kommer här faktagrafik över ländernas koldioxidutsläpp.


 

Co2


 

Sverige: Socialistiskt Forum.

28/11 var det åter Socialistiskt Forum på ABF i Stockholm (http://abfstockholm.se/event/2015/11/socialistiskt-forum-2015/;http://abfstockholm.se/socforum/). Massor av föredrag, seminarier och bokbord. Ifrågasätt den privata äganderätten!

Malmö/Lund: SD imploderar?

Åkesson sa under de skandalomsusade partidagarna i Lund att han ville regera med M och KD. Det blev nobben. Men något mycket obehagligt håller på att ske inom borgerligheten som nu överträffar varandra med SD-vänliga – dvs flyktingfientliga – förslag. Partidagarna präglades dock av stor oenighet och inbördes intriger; Björn Söder är bara en av dem som hamnat ute i kylan.

Lästips 30 november:

Brink-Pinto/Pries: 30 november. Kampen om Lund. Pluribus. Boken finns att köpa på India Däck Bokcafe. Samt artikeln på denna blogg ”Betydelsen av 30 november”.  Kanske ses vi då på spaning i stan? Nedan bilden från 30/11 1991, då mellan 2000 och 5000 lundabor med sina kroppar stoppade det nazistiska Karl XII-tåget för alltid.


 

30_nov_lund_1991 kopia


Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 28 november, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: