Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #562. Här dansar herr Gurka.

Världen: Reaktionär islamism.

Mattias Wågs analys i Brand 1/2015 tål att tänka på. ”Guy Debords Skådespelssamhället förklarar Islamiska statens terroraktioner bättre än Koranen. De reaktionära islamistiska sociopolitiska miliserna är innovativa i att nå ut i dagens globala medielandskap med sin nyskapande propaganda, dramaturgiskt utformade bestraffningsaktioner, samt ritualiserade och iscensatta masskampanjer”.

Sverige: Lennart Hellsing.

1950-talets revolutionerande svenska barnlitteratur där även Tove Jansson och Astrid Lindgren ingick var en reaktion på den tidigare så moraliserande och disciplinerande tonen. Den muntre anarkisten och språkekvilibristen Lennart Hellsing (1919-2015) skapade Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka och ett hundratal geniala barnböcker med frihetskänsla, lekfullt språk  och en obändig fantasi.

”Om man vill ändra på samhället så måste man börja med barnen. För ­sedan är det kört, på något vis. Allt måste börja med barnen, annars blir det ingen ordning på den här världen” (AB).

lh


 

Malmö/Lund: Nazisten från Möllan gripen.

Den 32-årige nazist från SvP , Andreas Carlsson, som är misstänkt för mordförsöken på Möllevången i Malmö den 8 mars förra året har äntligen gripits av polis i Ukraina. Enligt UD kommer han att utlämnas till Sverige.  Showan Shattak blev allvarligast skadad och i över en vecka hölls han nersövd på intensiven i Lund. Tre av hans vänner, en man och två kvinnor, skadades också. Mannen fick ett knivhugg som punkterade ena lungan (SDS).

Samma tidning berättar att det bruna partiets trogna tjänare polisen redan satt upp kravallstaket runt Scandic Hotell. På så vis demonstrerar man hur avskydda samtliga dessa har blivit. Allmänheten uppmanas att närvara och protestera den 28:e, med början på Domkyrkoplatsen 14.00!

Sextrakasserier och sexistisk reklam är vardagsmat i Lund som också i mitten av 1990-talet var brottsplats för de fyras gäng i SD. Nu har en studentnation anmälts för djurplågeri vid ett ålagille. Den sociala snedrekryteringen ligger i botten här på mer än ett sätt. Kan inte någon vänlig kuratorsjäl ta och rensa upp i denna murkna miljö en gång för alla?

Konsten: Eller vad man nu kan kalla det.

Farah Dibas konstsamling har befunnit sig i en källare i Teheran sedan 1979 (svd.se). All konst som kan köpas för pengar ingår i denna i övrigt ointressanta investering. Prästerskapet ska nu ställa ut den, omedvetna om en av den västerländska kulturella alienationens höjdpunkter. Och där är vi tillbaka i denna krönikas inledning om reaktionär islamism.

Hellre då en munter anarkist.

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: