Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #561. Motmakten i underlandet.

Världen: Alice 150 år.

Lewis Carrols ”Alice i Underlandet” (1856) är något av det skarpsinnigaste som skrivits och tolkningarna är oändliga. Den senaste filmatiseringen gjordes av Tim Burton år 2010. Det är den tjugofemte i raden sedan stumfilmsversionen 1903. Antologin ”Alternative Alices” samlar 20 varianter av sagan genom litteraturhistorien, skriver Aase Berg i DN.

Sigmund Freud var jämgammal med boken och lär ha uppskattat den. Det har krävts ett kvalificerat arbete av översättarna – texten är full av engelska ordlekar, men samhällskritiken lyser ändå igenom. ”När jag använder ett ord så betyder det just det jag vill att det ska betyda, sa Humpty-Dumpty. Frågan är om du kan göra så, sa Alice. Frågan är vem som bestämmer, inget annat, sa Humpty-Dumpty.”

 

Alice

 

Sverige: Fler poliser från gatan till gränsen.

Med stor entusiasm går polisen in för den hårdare flyktingpolitik som regeringen beslutat. Massor av poliser ska flyttas från brottsbekämpning till gränskontroll, och fler poliser önskas. Ett bedrövligt skådespel som på sin höjd uppskattas av det bruna partiet och den yttersta högern.

Jag hade faktiskt inte väntat mig att (mp) skulle klara trycket. Många miljöpartister är upprörda över utvecklingen men vill ändå inte lämna överenskommelsen och regeringen. Makten är viktigare än samvetet.

Malmö/Lund: Stoppa SD:s partidagar i Lund!

Det närmar sig för SD:s partidagar som väntas bli en våldsam inre uppgörelse mellan olika falanger; numera använder man sig till och med av Researchgruppen för att bekämpa varandra. SD är sin egen värsta fiende och vi tackar för hjälpen.

Det antifascistiska nätverket Lundabor mot rasism anordnar aktioner och en demonstration mot SD:s partidagar den 28:e november. Tid: klockan 14:00. Plats: Domkykoplatsen. Mer info:

https://www.facebookcorewwwi.onion/events/541084646053944/

Konsten: Fantasy.

Litet fantasy kommer här med min senaste målning.Passar ju bra ihop med Alice utan alla jämförelser i överigt.

Fantasy

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: