Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #560. Det gäller att förändra världen.

Världen: Israel sätter palestinska barn i fängelse.

En israelisk ministerkommitté har godkänt en starkt kritiserad lagändring som, om den antas, gör det möjligt att fängsla palestinier ner till 12 års ålder, rapporterar Al Jazeera. 

Turkiet har skjutit ner ett ryskt stridsplan vid gränsen mot Syrien, sedan planet uppges ha kränkt turkiskt luftrum. – Handlingen är ett hugg i ryggen, säger Rysslands president Vladimir Putin. En av planets båda piloter uppges vara död, enligt Sky News. Det är första gången ett Nato-land skjuter ner ett ryskt plan vilket är mycket oroande.

Sverige: 7 positiva händelser i svensk politik.

ETC som brukar ha känsla för ljuset i mörkret listar 7 politiska områden där det sker glädjande förbättringar: det antirasistiska engagemanget är på topp, Sverige som skydd (åtminstone före den senaste s+mp-uppgörelsen), djuren får det bättre, Sverige satsar på miljön, pappamånaderna, succé för arbetstidsförkortning och att arbetslösheten sjunker.

Sverige: Främlingsfientlighet från (s) och (mp).

Nya hårda flyktingbestämmelser aviseras av (s) och (mp).Sverige var ett ljus i mörkret för många som tvingats fly, nu släcks det ljuset. Människor på flykt kommer att drabbas hårt”, kommenterar Jonas Sjöstedt (v). En otillständig eftergift till de främlingsfientliga!

Malmö/Lund: KFC vill vi inte se.

Snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken, ökänd för sin vidriga behandling av djur, öppnar i Lockarp och i Malmö. Det borde dom aldrig ha fått gjort – svenska djurskyddsregler skall gälla!

Marxboken.

Sven-Eric Liedmans Marx-bok en sista gång nu när jag läst ut den. Jag uppskattar den alltså. Men jag instämmer med en kamrat som också läst den att Liedman överdriver den ”socialdemokratiska” halten. Marx ville ha revolution och deltog i flera. Men fanns det ett annat sätt efter Pariskommunens blodbad kunde också det vara en möjlighet. Proudhon avskydde parlamentet efter en kortare vistelse där, och Bakunin såg den parlamentariska snigelvägen som en fälla man skulle akta sig noga för. Ekonomin skulle bli gemensam och staten avskaffas. Marx diskuterade alltså den fredliga vägen som en av flera möjligheter men han litade knappast på den, vilket visas i hans nedgörande Kritik av Gothaprogammet, det parti som sedan blev det stora reformistiska SPD vilket i sin tur släppte fram de nazistiska frikårerna och mordet på Liebknecht och Luxemburg.

Marx var alltså mindre ”socialdemokrat” i vår bemärkelse än revolutionär (om än auktoritär) socialist. Och det gör mig bekymrad att Johan Lönnroth till höger om (s) är en av dem som avtackas för hjälp med boken. Men som helhet tycker jag ”Marx –en biografi” är fantastisk. Jag har lärt mig mycket om Marx relation till Hegel och till Engels och om dialektiken i synnerhet. Distinktionen mellan Marx och ”marxismen” är viktig, och Liedman avfärdar med rätta den sovjetiska och kinesiska vägen som icke-socialistisk. Marx har överlevt marxismen och är åter högaktuell – om inte annat som ett nödvändigt komplement till anarkismen, där man numera vanligtvis hittar dagens aktivister och samhällskritiker. Filosoferna har bara tolkat världen, men vad det gäller är att förändra den. ”Arbetarklassens frigörelse måste vara deras eget verk,” sa Marx och ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen stat” sa Bakunin.

Båda hade rätt.

 

marx_bakunin_01-1

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

2 comments on “Krönika #560. Det gäller att förändra världen.

 1. Avskyvärda Israel
  25 november, 2015

  Israel är en sinnessjukdom – en Nazi enhet som har förpestat världsfreden. Inte hört ett ord från de självutnämnda västdemokratier. Om det hade varit några sionister som råkade illa så skulle de genast börja oja och fördöma.

  Gilla

  • Konst & Politik
   25 november, 2015

   Israels politik bör fördömas, ja. Men ”nazienhet” vet jag inte om det är relevant. Sionistisk imperialism är illa nog…

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 24 november, 2015 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: