Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #556. Hotbild eller motbild.

Världen: Klimatmötet i Paris.

Klimatmötet i Paris, COP 21, kommer att hållas som planerat trots helgens terrorattentat i staden. Det bekräftar företrädare för den franska staten och Förenta nationerna. Det råder positiva förväntningar om en koldioxidminskning tillräcklig för att minska eller förhindra klimatproblemen.

Mötet väntas samla totalt 40.000 personer, däribland ministrar från många länder, med start den 30 november och pågå till den 11 december. Enligt den franska klimatdiplomaten Laurence Tubiana är ett förhöjt säkerhetsläge dock att vänta, och demon som planerats inställs av säkerhetsskäl (DI).

Sverige: Hotbild Säpo.

Säpo har höjt hotbilden till fyra på en skala till fem. Mutar Muthanna Majid, 25, från Daesh  befinner sig i Sverige tillsammans med eventuella medhjälpare och är anhållen i sin frånvaro. Den misstänkte terroristen har gripits efter en polisinsats i Boliden i Västerbotten bekräftar Säpo på sin hemsida. Frånsett den akuta situationen – vore det inte bättre att försöka förhindra att en hotbild uppstår? Genom en vettig politik som undanröjer terrorismens sociala, politiska och ekonomiska orsaker. Hellre en motbild än en hotbild!

Varför höjer inte Säpo hotnivån när asylboenden bränns? Frågar Totte Löfström i nyheter24. ”Asylboenden inte blir punktbevakade för att skyddas. Polisen beordrar inte övertid för att kunna stoppa bränderna. I Sverige blir vi bara rädda om terroristen har rötter i Mellanöstern”.

Läs också Waleed Alys kloka kommentar här.

Tretton personer döms för våldsamt upplopp i samband med en motdemonstration mot nazistiska Svenskarnas partis möte i Kungsträdgården i Stockholm i augusti förra året (AB). De får mellan fyra och arton månaders fängelse. Samtliga rättegångar och domar är politiska och därmed illegitima.

Folkpartiet Liberalerna ska byta namn till Liberalerna. Jag föreslår Nyliberalerna. Med tanke på deras enda fråga skolket i skolan (med undantag av den traditionella borgerliga skattefobin) kan man göra tillägget ”Skolkpartiet Nyliberalerna”.

 

Malmö/Lund: Manifestationen mot SD 28/11.

Lundabor mot rasism, som planerar att stoppa SD:s landsdagar i Lund, har bestämt plats för sin manifestation. Nätverket kommer att samlas på Domkyrkoplatsen på eftermiddagen 14.00 den 28 november.

Man har lovat ”Thomanders jul” att inte kollidera med deras arrangemang på Stortorget samma dag. Nu meddelar nätverket att man bestämt sig för en ny plats för manifestationen. Om inte Scandic star avbokar Sverigedemokraterna som gäster ska Lundabor mot rasism dra ihop en enorm massaktion vid Domkyrkoplatsen den 28 november. Till Skånska dagbladet säger en företrädare för nätverket att man sedan planerar att gå mot hotellet där Sverigedemokraterna har sin kongress. ”Vi vill visa att Lund inte accepterar SD. Vi vill se banderoller från bostäder, avståndstagande från föreningar, vi vill se restauranger som vägrar betjäna fascisterna, vi vill se gator fyllda med antirasistisk propaganda”, skriver föreningen i sitt Facebookevenemang.

Under tisdagen hade uppemot tusen personer anmält på Facebook att de planerar delta i nätverkets samling. – Det rasistiska viruset sprider sig från Sverigedemokraterna in i samhället. Att tydligt göra motstånd och kasta ut SD ur Lund är den tydligaste markeringen mot rasismen just nu, skriver de ansvariga för nätverket på Facebooksidan. –Vi ska använda oss av det som ibland kallas för fingerstrategin, alltså indelningen av demonstrationen i olika block. Idén är att fingrarna ska kunna röra sig självständigt. Detta för att i högsta grad undvika konfrontationer med polisen, fortsätter Lundabor mot rasism.

Mer info följer på Facebook. Boka genast in den 28:e! Alla till Domkyrkoplatsen 14.00 denna dag! Lund ska vara kemiskt fritt från rasister.

Konsten: Den monokroma symfonin.

”Enfärgade konstellationer av konst, design & musik” visas på Artipelag, Värmdö, till 28.3.2016. Passa på och se Malevitj´ berömda enfärgade dukar! Från 1915 då den ryska konsten  (före Stalin) fortfarande var banbrytande. ”Vit kvadrat på vit botten” kunde urskiljas endast genom olika gräng, färgen var densamma. En sådan målning görs bara en gång.

Casimir_Malevich_photo

 

 Kazimir Malevitj (1879-1935)

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 19 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: