Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #554. Vi har råd!

Världen: G8-mötet

En förhandlingslösning på kriget i Syrien diskuteras mellan USA, EU och Ryssland. Assad ska få vara kvar under en övergångsperiod för att sedan försvinna är ett förslag. Vi får väl se hur det blir med den saken. Och en fred är bara möjlig om IS besegras. Det är inte helt omöjligt att Hollande funderar på atombomber – men då skulle Syrien bli obeboeligt på överskådlig tid och flyktingarna mångdubblas.

Det bästa vore att besegra IS med hjälp av kurdiska marktrupper. Det borde vara fullt genomförbart. Det rör sig ändå om högst 30 000 Daesh utan  eget flygvapen. När detta är gjort måste de sociala orättvisor som ligger till grunden för islamismen åtgärdas. Sist men inte minst måste stormakterna lämna Mellanöstern. Det är deras invasioner och oljehunger som destabiliserat hela regionen.

Sverige: Vi har betalat Joels böter!

Tack vare alla er som bidragit till insamlingen har den nu nått sitt mål och Joels böter är betalda. Det var viktigt att vi alla hjälptes åt, dels för att det rörde sig om en stor summa som rent konkret hade varit omöjlig för Joel att betala på egen hand i dagsläget, men också för att vi genom praktisk solidaritet har visat att vi är många som står bakom rätten att försvara sig mot fascisternas attacker. Insamlingen fyllde därmed både en praktisk nytta och en symbolisk funktion: antifascism är självförsvar och tillsammans avväpnar vi repressionen! Tack för visad solidaritet, alla gåvor efter förmåga, stora som små, har gjort det möjligt att nå insamlingens mål! /AFA Stockholm I samarbete med Föreningen Fånggruppen.

Ett hot har riktats mot statsminister Stefan Löfven och hans ministrar. Även riksdagen har fått motta hot – där någon avser att slå till under  tisdagen. Personskydd är ju som vi vet inte Säpos bästa gren (Olof Palme, Anna Lind) så man får bara hoppas att inget händer.

Malmö/Lund: Vi har råd!

Ett trettiotal av de EU-migranter som vräktes från lägret på Sorgenfri ockuperade Stadshuset reception i förmiddags och krävde ett möte med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Vid 15-tiden fick de sin vilja igenom. De kräver en plats att vara på, som i Lund och andra kommuner,  men Malmö har hittills vägrat (SDS).

Att ställa åldringsvården mot flyktingarna som Malmös politiker gör övertygar inte. Det finns inte mer substans i ”flyktingtrycket” än i ”skattetrycket”. Magdalena Andersson har dessutom betalat ut flera extramiljoner till Malmö och Lund. Vi har råd med både åldringar och flyktingar – höj skatten på bankernas vinster (80 miljarder) och på höginkomsttagarna!

Här är fler sociala problem som måste lösas. Stor  ökning av hemlösa barn i Malmö 2008-2015. 675 barn har varit hemlösa i Malmö under det gångna året, enligt Malmö stads egen kartläggning. Bostadsbristen gör att situationen är otroligt ansträngd. Sätt igång och bygg – vi har råd!

Dashboard

Konsten: En fräsch resumé av intressanta nutidskonstnärer finns här.

 

 

 

2 comments on “Krönika #554. Vi har råd!

 1. None of your business!
  18 november, 2015

  Med vilken rätt kräver USA att Syriens valda ledare måste avgå? Vem som skall styra Syrien avgörs endast av Syriens folk. Alla som kräver passads avgång är en samling arroganta vita supremacister.

  Gilla

  • Konst & Politik
   18 november, 2015

   Där har Du rätt, varje land har rätt att själva utse sin ledare. Och att vid behov avsätta honom!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 november, 2015 by in * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: