Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #553. Bekämpa IS – stöd YPG!

Världen: Bekämpa IS genom stöd åt YPG!

Frankrike genomförde en lufträd mot en IS-bas i Syrien på söndagen, meddelar det franska försvarsministeriet. Som ett svar på attackerna i Paris har franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien (HBL). Reaktionen är begriplig. Men är detta effektivt? Aktionerna måste samordnas och det är på marken avgörandet sker – som i de kurdiska kämparnas områden.

”Vi kommer att lansera den största operationen någonsin mot er, vi kommer att hitta er och vi kommer inte låta er gå” är några av hoten som hackergruppen Anonymous låter uttala mot IS i en video. Man förklarar även att man kommer att förena mänskligheten samt använda sin fulla kunskap för att förgöra terroristgruppen. ”Förvänta er en massiv cyber-attack. Krig är förklarat. Var beredda. Det franska folket är starkare än er och kommer att komma ännu starkare ur dessa grymheter. Missta er inte. Anonymous är i krig med Daesh” (AB).

Ja, man kan lita mer på cyberrymdens Robin Hood än på Säpo eller CIA. Och Kim Fredriksson skriver den klokaste kommentaren hittills; på Aktuellt Fokus:

”Vill omvärlden stötta kriget mot Daesh på riktigt så är det dags att stötta de kurdiska försvarsstyrkorna och erkänna kurdernas rätt till fria och självständiga regioner. Inte minst Syrien. Förse de kurdiska styrkorna med de vapen de behöver för att bekämpa Daesh. Ge därefter de självständiga regionerna de medel som krävs för att upprätthålla förnybara energikällor, utbildning och fungerande infrastruktur. Sätt ned foten mot de turkiska bombningarna över anti-ISIS styrkor och det turkiska förtrycket av kurder. Sluta stötta diktaturer och stater som bygger sin existens på förtryck av civila. Sluta föd de krafter som mördar era befolkningar”.

Bekämpa IS – stöd YPG!

Sverige: Flyktingarna höjer Sveriges BNP.

Den omfattande flyktingströmmen till Sverige spås lyfta den svenska BNP-tillväxten med omkring 0,5 procentenheter både 2016 och 2017, men ökningen kan också bli större än så. Tydliga effekter på arbetsmarknaden dröjer sannolikt till 2017. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en analys (svd.se).

skriver i nyheter24 att hon ”vill ha en stark ledare”. Det där är farliga saker, Nicole. Så sa man i Tyskland 1933 också. Ett smaklöst sätt att angripa regeringen och inget som kan bidra till bearbetningen av Parisdådet.

Malmö/Lund: Akut behov av stolar på akuten.
Ont om sittplatser på akuten i Lund – nyinköpta stolar för 100 000 faller sönder (SDS). Vem tycker inte att behovet av sjukvårdens upprustning är akut?

Konsten: Latuff kommenterar.

latuff

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: