Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #551. Paris sörjer.

Världen: 130 döda, 300 skadade i flera samordnade IS-attacker i Paris.

Frankrike vaknade på lördagsmorgonen upp, i den mån människor över huvud taget kunnat sova, efter en lång vaknatt framför direktsända tv-bilder från gårdagens attentatsplatser. Det är ett land i fullständig chock som ännu en gång står inför efterbörden av nya fasansfulla och koordinerade terrordåd på öppen gata på minst sex olika platser i Paris (svd). Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog president Hollande fast i ett tv-tal. Undantagstillstånd är utlyst i hela Frankrike. IS säger att attackerna är en vedergällning för flyganfall i Syrien.

På brottsplatsens kaotiska område satt en pianist och spelade John Lennons vemodiga ”Imagine”. Som har ett budskap.

Över tusen människor hade samlats i en sorgemanifestation i franska Lille med anledning av gårdagens terrordåd i Paris. Samtidigt som manifestationen pågick samlades även ett 20-tal högernationalister för att utnyttja dödsoffren för att sprida invandrarhat. Deras närvaro blev inte uppskattad och till slut fick de från fly från platsen (aktuellt fokus).

Sverige: Gränskontroller fortsätter året ut.

På fredagen meddelande inrikesminister Anders Ygeman (S) att de ”tillfälliga” gränskontrollerna av allt att döma måste bli ”långvariga”, säkert året ut (SDS).

Kulturhuset Walla Scen vid Valla torg i Årsta strax utanför Stockholms innerstad är fortfarande ockuperat efter mer än tio dagar.

Malmö/Lund: Stoppa SD-mötet på Scandic!

Lundabor mot rasism har uppmanat till protester mot SD:s partidagar på Scandic hotell i Lund 27-29 november. Informationsmöten har hållits runt om i landet, bl.a. i Jönköping och Göteborg. Allt fler enskilda och organisationer tar avstånd från SD:s provokativa möte i anslutning till 30 november, ett datum som i Lund förknippas med segern 1991 över det fascistiska fackeltåget för Karl XII. Scandic har fortfarande möjligheten att avboka SD. Antifascismen är idag viktigare än någonsin. Vi är beredda den 30!

30_nov_lund_1991

https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/06/23/betydelsen-av-30-november/

Konsten: Symbolismen.

En lång och intressant artikel om symbolik och mystik i konsten under 1800-talets slut av Lena Månsson finns i Tidningen Kulturen. För tillfället är konsthistorien mer stimulerande än nutidskonsten om man kan uttrycka sig så generellt. Men det ändrar sig nog hoppas jag. Tack för att gatukonst & graffiti finns!

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 14 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: