Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #550. Avrusta polisen!

Världen: Norsk polis slutar bära vapen.

Den norska polisen upphör med sin tillfälliga beväpning, meddelar polischefen Odd Reidar Humlegård på en presskonferens. Möjligheten för polisen att bära vapen har förlängts i flera omgångar i runt ett års tid efter att säkerhetspolisen PST sett en ökad risk för terrorangrepp. Nu har PST bedömt att risken för terrorangrepp är mindre igen, och polisen ser därför inget skäl till att fortsätta vara beväpnad. Norge återgår därmed till att vara ett av få länder i världen där uniformerad polis inte bär tjänstevapen (AB). Också i England är polisen obeväpnad, med följd att dödsskjutningar inte är ett problem.

Sverige skulle lätt kunna ta upp exemplet och spara mängder med människoliv – men istället har man nyligen utrustat polisen med k-pistar. Inte ens detta gör polisen nöjd. Man vill ha mer Rambo-liknande, tunga och häftiga eldvapen. Bazookas kanske duger?

Syrien: Kurdiska styrkor har gått in i Sinjar i norra Irak, för att återta staden från extremiströrelsen Islamiska staten (TT).

Sverige: Silvias nolltolerans.

Den svenska nolltoleranspolitiken mot narkotika är alltmer ifrågasatt som farlig och inhuman. En av de återstående nolltoleransarna är drottning Silvia som har allierat sig med de mer hårdföra lobbyorganisationerna, som stöder Sveriges traditionella politik. Hon har tagit ställning mot liberalisering, där till exempel avkriminalisering av eget bruk kan ingå (SVT).


SilviaNolltolerans…med glans…fungerar ingenstans.


Malmö/Lund: Byggnadsmarodör i Lund .

I korsningen Bredgatan/St Laurentiegatan ligger ett av Lunds vackra sekelskifteshus. Nu vill fastighetskungen Dag Magnusson genomföra en gräslig tillbyggnad i en helt annan stil. Han vädrar sitt missnöje med att inte få sin vilja fram i en insändare i Sydsvenskan, men varken politiker eller lundabor verkar intresserade av en sådan arkitektonisk förstörelse av rent ekonomiska skäl. Lär av misstaget att bygga ihop en EPA-lada med det medeltida Stäket! Det ger fortfarande intryck av ett avskyvärt fult stilbrott.

Konsten: Christer Sandelin (sd).

”Konstnären” Christer Sandelin skrev att han vill se SD:s partiledare Jimmie Åkesson som statsminister. Nu auktioneras hans tavlor ut på Tradera – till förmån för organisationer som arbetar med flyktinghjälp.– Hans uttalande om Jimmie Åkesson var fruktansvärt idiotiskt, säger Joel, som säljer tavlorna (DN).

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: