Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #547. Adam van Düren.

Världen: Bloody Sunday.

Brittisk polis uppger att de gripit en före detta soldat knuten till den så kallade ”blodiga söndagen” för över 40 år sedan, då 13 obeväpnade demonstranter sköts ihjäl av soldater (SDS). Händelsen är för alltid inristad i det irländska folkets frihetskamp.

Sverige: Om de irrationella lönerna och den rationella basinkomsten.

En polis tjänar mellan 21.000 och 25.000 i månaden, i Stockholm mer och mest cheferna som tjänar 85.000 i månaden. En sjuksköterska tjänar i snitt 24.276 kr, i Stockholm mera., och cheferna har ofta mycket höga löner. Dessa yrkesgrupper har alltså ungefär samma grundlön, trots att sjuksköterskorna har en längre och mer kvalificerad utbildning. Läkare och chefer har en mycket högre lön. Personligen ser jag hellre fler och bättre betalda sjuksköterskor och undersköterskor än fler poliser, vissa poliser borde snarast få betala för att jobba, men det är väl upp till var och ens tycke och smak. Det ständiga argumentet för högre chefslöner –”De har ju så stort ansvar” klingar i mina öron ganska falskt. Störst ansvar har de som är i direktkontakt med människor, inte byråkraterna. Löneskillnader är alltså vanligen irrationella och avsikten är att splittra arbetstagarna och tjäna en extra slant åt arbetsgivaren. Likalön för alla vore en lämplig övergång till att helt avskaffa löneslaveriet och ersätta det med basinkomst aka medborgarlön. Läs mer på: http://vadtjanar.se/.

Rickard Wall (sd) utesluts ur partiet och blir politisk vilde efter sina surrealistiska monologer om tjusiga tjejer. Men hans förvirrade argument finns förstås kvar i partiet i olika former.

Boktips: Michael Economou: Van Düren. Black Island Books 2011.

Economous debutantbok om den tyske stenmästaren Adam von Düren (c:a 1450-1532) och hans verksamhet i Lund är mycket bra. Van Düren var en hårt prövad man som förlorade både hustru och barn här och råkade ut för både krig och bränder. Det var en orolig tid i början på 1500-talet: högmedeltid i Sverige och renässans i Europa, krig nästan överallt. I Tyskland pågick bondeupproren (vilka Van Düren antagligen stödde och velat deltaga i). Men nu var han i Sverige och byggde Glimmingehus. Det är och var van Dürens förtjänst att inte Lunds Domkyrka rasade samman, och som han dessutom gav en mängd underfundiga utsmyckningar och inskriptioner. Economou har nog rätt i tolkningen av van Dürens samhällskritik, inlindad i aforismer. Boken är väl snarast att beteckna som en dokumentärroman men försvarstalet för att blanda fakta och fantasi behövs egentligen inte tycker jag. Alla historiska uppgifter är korrekta ehuru källmaterialet är begränsat, och inlevelsen i de mörka till nihilistiska gränsande Lundaskildringarna övertygar. Som konstnär och stenhuggare gjorde van Düren en historisk insats som knappast kan överskattas och Economou gör honom full rättvisa i sin fängslande och väl underbyggda roman.

van_duren-large

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: