Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #546. Behovet av gemenskap.

Världen: Miljardstöd åt Israels militär.

Finns det någon stat i världen som inte behöver ”mer militärt stöd” så borde det väl vara Israel, men USA:s välvilja mot höken Netanyahu har ingen gräns. Ytterligare en miljard om året ska Israel få av Obama. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6298433

Sverige: Ensamhet och fattigdom går att åtgärda!

Äntligen kommer den ofrivilliga ensamheten upp till debatt, och det är ”Anna, 35” som formulerar det problemet. Det är ett mycket vanligt och samtidigt skamligt missförhållande som är inbyggt i samhällssystemet men drabbar vissa individer hårdast. Exempelvis frånskilda män upptäcker att de inte har några vänner. Lösningen har hela tiden funnits inom räckhåll: ett allaktivitetshus i varje stadsdel och ett samhälle som uppmuntrar gemenskap och kollektiva mål.

Stadsmissionen i Stockholm ska öppna särskilda matbutiker för folk med försörjningsstöd som får 70% rabatt på livsmedel. Det är lätt att inse behovet, men är det inte sä att matpriserna generellt är för höga? Om det går att sänka priset så kraftigt – varför görs det inte överallt? Kanske därför att ett fåtal livsmedelsjättar har monopol?

Missnöjda mobilkunder. Den nivå branschen befinner sig på är helt oacceptabel. Man har en hantering av klagomålen som är att betrakta som helt värdelös, säger Svenskt Kvalitetsindex.

Ett antal Säpochefer har under en längre tid underlåtit att göra sig av med hemligt material som åklagare bestämt skulle förstöras. De åtalas inte ”eftersom de saknar kompetens” i sammanhanget. Frågan är om inte åklagaren också är inkompetent (Dagens Juridik). Allt Säpo gör, lagligt eller olagligt, hålls hemligt och ingenting kan kontrolleras av samhället.

Konsten: Kulturarv och krig.

Amerikanska museer erbjuder sig nu att ta hand om konstföremål från områden som plågas av krig, kriser eller naturkatastrofer, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio. Tanken är att rädda konst undan förstörelse i länder som exempelvis Irak eller Syrien.  Men hur vore det att avstå från att starta krig i dessa områden och därmed skona deras nationella konstskatter? Och att återlämna kulturellt stöldgods från andra länder?

Kulturarv

Kulturarv: Antika ruiner från Palmyra i Syrien.


Ordet för dagen: ”Orbanisering”. Stig Fredriksson i Expressen om Victor Orbans inflytande i grannländarna.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: