Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #543. Natalia Rak.

Världen: Drönare skapar fler terrorister än de dödar.

Den världsberömde visselblåsaren Edward Snowden hyllar läckan som röjer USA:s krigföring med drönare. Men Vita huset och Pentagon tiger om avslöjandena. Det har gått tre veckor sedan nättidningen The Intercept offentliggjorde de hemliga dokument som visar att de flesta offren för USA:s flygattacker med drönare varit ”oavsiktliga mål” som den militära termen lyder. Publiceringen av dokumenten har satt fart på diskussionen om USA:s krigföring med hjälp av obemannade flygplan (DN).

Sverige: Polisen kör på folk med bil.

Hammarbys och AIK:s basketlag möts i kväll i en seriematch i division två och i samband med matchen blev det bråk. Polisen kritiseras nu för sin taktik vid insatsen – på flera bilder och filmer Aftonbladet tagit del av ser man hur en polisbuss jagar människor på platsen. – De försökte köra på oss, säger ett vittne (AB).

Niklas Strömstedt: Lyckolandet. Anti-SD-låten nr 1!

Malmö/Lund: Maria Roldins mail till Stadsbyggnadskontoret i Lund.

”Hej Stadsbyggnadskontoret! Jag fick igår ett flygblad i brevlådan med information om att kommunen planerar att anordna flyktingboende i Folkets Park, och som närboende uppmanades jag att agera genom att skicka mail till er. Sverigedemokraterna, som står bakom flygbladet, anser att flyktingar ska hjälpas på plats och jag håller helt med dem om detta. Att hjälpa flyktingar på platser där inga flyktingar finns känns absurt och meningslöst. Därför skriver jag nu till er för att säga att jag tycker det är jättebra att kommunen tar ansvar och hjälper de flyktingar som finns på plats i Lunds kommun med omnejd. Folkets Park känns dessutom oftast som en sorgligt förbisedd och ödslig plats, som skulle må bra av lite mer liv och rörelse. Och vi som bor här har det så pass bra ställt att det vore skamligt om vi inte kunde dela med oss. Jag vill därför ge mitt fulla stöd till ett eventuellt beslut om att använda lokalerna i Folkets Park till boende för flyktingar. Med vänliga hälsningar Maria Roldin”

Nu tvingas Malmö kommun agera för EU-migranterna ändå. Under lördagen utfärdade SMHI en klass 2-varning och stormbyar och regn väntas dra in över Skåne i natt.  Enligt Malmö stads handlingsplan för EU-migranter, som politikerna klubbade redan i våras, ska kommunen ordna fram evakueringslokaler ”vid extremväder såsom skyfall, snöstorm, klass 2-varning eller från -5 grader och kallare.” Nu står det klart att Malmö stad tillfälligt öppnar upp Crossroads lokaler vid Nobeltorget. I vanliga fall är lokalen bara öppen på förmiddagar.  Där får EU-migranter frukost, dusch- och tvättmöjligheter sju dagar i veckan. Crossroads drivs av Skånes stadsmission (SDS).

En glad nyhet: Borgareparken i Lund är räddad! Tack till alla som kämpat och gjort det möjligt!

Konsten: Natalia Rak.

På en husfasad i östpolska staden Bialystok har konstnären Natalia Rak, i samband med Folk On The Street Festival, gjort en muralmålning på en flicka i folkdräkt som ser ut att vattna trädet framför huset. För den som vill se målningen på plats så är adressen Aleja Józefa Piłsudskiego 11/4.

blog.php

 Visst är den fantastisk? Courtesy Natalia Rak. Är det kanske Borgareparken hon vattnar?

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 november, 2015 by in * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: