Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #536. Migrantlägret i Malmö.

Världen: Anonymous’ pressmeddelande.

Hackergruppen Anonymous hotar att offentliggöra namnen på Ku Kux Klan-medlemmar. Och det vore förstås en välgärning. Rasismen måste dras upp med rötterna och det ska vi göra här i Sverige också (aktuelltfokus.se).

Sverige: SD backar fortfarande.

Sverigedemokraterna De Bruna som länge klättrat uppåt i opinionen går bakåt för andra månaden i rad, och ligger nu på 18,3 procent (Novus). Blocken är ungefär lika med en liten övervikt för de rödgröna.


flyttdagen-jpg


Malmö/Lund: ”Ingen avhysning utan anvisning”.

16.00 Polisen har satt en tidsgräns till 16.00, men fortfarande inga poliser på platsen. Ingen ”tak-över-huvudet”-garanti säger Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare. Nej och det är skandal. I ett värdigt samhälle ska det finnas mat-i-magen-garanti, tak-över-huvudet-garanti och betalt-arbete-garanti. Med mera. Och det ska gälla alla. Men romerna på Industrigatan har inte ens fått en anvisning om en annan plats. Det blir isåfall att sova på gatan.

17.00 Demonstranter, migranter och många malmöbor har samlats i migrantlägret i Sorgenfri i Malmö i väntan på vad som ska hända. Bara ett fåtal migranter ska hittills ha lämnat lägret. – Det är jättemycket folk som är här just nu. Inte bara migranter och aktivister. Många är vanliga malmöbor som är kluvna i frågan och som är här för att se vad som händer i deras stad, säger SVT Skånes utsända reporter Johanna Stenberg, på plats vid tältlägret. Enligt henne är ännu ingen polis, inte heller några myndighetspersoner på plats i lägret. EU-migranterna i Malmö och grupper som sympatiserar med dem, tänker vaka och utöva passivt motstånd vid lägret för att hindra polisen från att tömma det (svt).

18.00 Flera tunga människorättsorganisationer kritiserar Malmö stads avhysning av EU-migranter i Sofielund.Däribland FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor, Rita Izsak. — Jag har så svårt att förstå att man kan sätta in en så här stor apparat för att bli av med fattiga människor. Det kommer att kosta miljoner. Varför kan man inte bara hjälpa dem istället? säger Johanna Nilsson (SDS). I Rapport/svt 18.00 ger man endast röst åt de nyfikna åskådare som är främlingsfientliga. Det rör sig dock om en minoritet. Hundratals fler står på romernas sida. Det ryktas att polisen kommer först på måndag morgon. – Det finns ingen tidpunkt angiven för när vi ska tömma lägret och vi är inte beredda att ange vilken tidpunkt vi kommer börja det arbetet, säger Skånepolisens presstalesman Lars Förstell, till SVT Nyheter Skåne på söndagskvällen. Fattiga ska plågas in i det sista.

19.00 Polisen vill inte kommentera exakt när man tänker gå in och tömma lägret men mycket tyder på att man planerar att vänta till imorgon.

 

banderoll-jpg


Detta påminner den äldre generationen om vräkningarna av statarfamiljer under förra seklet. Längre har vi inte kommit.

Per T Ohlsson i Sydsvenskan blandar i sin unkna kålsuparsoppa ner både SD och V trots att de är varandras absoluta negationer. Jag skulle istället vilja rikta uppmärksamheten mot en annan kombination: den oheliga alliansen mellan borgarklassen och fascismen. Fascismen har nämligen gång på gång genom historiens lopp visat sig vara liberalernas plan B. Går det inte med demokrati, som i fallet 1933, så går det lika bra med diktatur. Huvudsaken är att den heliga privata äganderätten bibehålls, alldeles oavsett hur många miljoner (miljarder, rättare) som får sätta livet till.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 november, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: