Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #524. Rasistpartier går bakåt.

Världen: Rasistpartier går bakåt.

Socialisten Bernie Sanders går från klarhet till klarhet i ett USA som knappt vet vad ordet betyder.

”Både i Finland och Norge sitter högerpopulistiska partier i regeringsställning, men nu rasar de handlöst i opinionsundersökningarna. På bara sex månader har Sannfinländarna tappat nästan hälften av sitt stöd”, skriver ETC. Man kan bara hoppas att den tendensen sprider sig till samtliga rasistpartier.

Sverige: Okänt samband?

15 mordbränder på asylförläggningar hittills i år och polisen ”undersöker om det finns något samband”. Ja, det gör det och sambandet heter rasism, det behöver man inte vara alltför klipsk för att begripa. GP:s artikelserie ”Bränder i asylboenden” finns här.

Malmö/Lund: Vad gör dom på banken före klockan tre?

Jag undrar i mitt stilla sinne vad det är som pågår på banken i Lund. Det verkar råda rent kaos. Allting görs manuellt på gamla blanketter, varken kort eller annat fungerar, köerna är enorma. Alla konton ska plötsligt bytas ut och nya kort ska skickas ut vilket inte skett hittills. Med minusräntan och enorma vinster tycker man banken kunde ha råd med system som inte kraschar ideligen. Varför någon med privat vinstintresse ska administrera allmänhetens pengar har jag egentligen aldrig förstått. Det hade varit mindre problem utan banker – hela idén verkar omodern.

Konsten: Anna Odell på Kulturhuset i Stockholm.

”När nu Kulturhuset visar Okänd, kvinna 2009–349701 har projektet vuxit till att handla om mycket mer än en genomlysning av psykiatrin, allt som skett har införlivats. Ett rum med tidningsklipp visar det mediala förloppet från fientlighet till erkännande. Man kan också lyssna till en inspelning från rättegången, där konstnären döms för ”oredligt förfarande”. /…/Som helhet är det en mäktig dokumentation av vilka krafter som kan sättas i rörelse av en konstnärlig handling” skriver Camilla Hammarström i AB.

 

odellAnna Odell. Bild courtesy AB.

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 20 oktober, 2015 by in * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: