Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #521. Det finns hopp.

Världen: Det finns hopp.

ETC listar orter som tagit itu med klimatförändringen: Samsø, Island, El Hierro, Kanarieöarna, Köpenhamn, Samoa, Fukushima, Tianjin Eco-city, Kina. Än finns det hopp. 

Sverige: SD-samarbete nobbas av svenska folket – men inte av moderaterna.

Svenskarnas stöd för att de andra riksdagspartierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna minskar, skriver svd.se. I en ny Sifo-undersökning svarade 45 procent av de tillfrågade att partierna ska samarbeta med SD i frågor där man har samma åsikt. Det är en minskning med sex procentenheter från junimätningen då 51 procent sade ja till samarbete. Nedgången är statistiskt säkerställd. I den nya undersökningen sade 37 procent nej till ett samarbete medan 18 procent svarade att de var tveksamma eller inte visste. Mätningen genomfördes under den 9 till och med den 11 oktober. 1 157 personer deltog i den (metro.se).

Helt på tvärs mot denna opinion går moderaterna. Kinberg ”Orban” Batra förslår nu en rad invandrarfientliga SD-inspirerade åtgärder: tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller och att personer som har fått avslag på sin asylansökan inte ska ha rätt till ersättning för bland annat mat och kläder. Vad ska vi med det bruna partiet till när vi har moderaterna? Ett samgående, kanske?

Om ”Phone snubbing”, alltså att bli avvisad för att personen du pratar med kollar mobilen, skriver hd.se. Det har garanterat hänt dig någon gång. Din partner skriver en kommentar på Facebook medan ni sitter och fikar eller ska tvunget ha sin telefon i handen när ni promenerar på stan. Eller så har du själv gjort samma sak. Smartphones sabbar relationer. ”Allt som förut var direktupplevt har bytts ut mot representationer” som Guy Debord sa.

Malmö/Lund: Flyktingar i tält.

På Revingehed ska Lunds flyktingar inhysas i uppvärmda tält lånade av civilförsvaret.

Konsten: Konst om att förändra världen – och livet-

Einstein, Marie Curie, Nelson Mandela – personer som förändrat världen intar just nu en betonggrå vägg vid Österlengymnasiet. För egyptiska Street Art-konstnären Mona Kealah speglar målningen också hennes eget liv – i somras bestämde hon sig för att hoppa av i Sverige och söka asyl (YA).

ystadMona Kelai

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 17 oktober, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: