Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #511. Vattendrag genom Lund!

Världen: Klimatmötet i Paris.

Det är femtio dagar kvar till klimatmötet i Paris, en ödesfråga för hela planeten och höga förväntningar på resultat. Det ser försiktigt positivt ut.

Sverige: IS och sharia.

Säpo har gått ut med påståendena att 280 svenskar har rest för att strida med terrorgrupper i Irak och Syrien. 40 har hittills omkommit i strider, 125 personer är kvar och av dem är 35 kvinnor. 115 personer är tillbaka i Sverige (metro).

Om detta stämmer vet vi inte. Och inte ett ord om hur många svenskar som strider mot IS – det är förmodligen fler och dom borde ha medalj och belöning. Vår aktning har dom definitivt.

Johan Norberg har skrivit sin första och antagligen sista vettiga artikel med rubriken ”Sharialagar i förorten är en främlingsfientlig fantasi”.

Malmö/Lund: Stadsbäckarna tillbaka – mera vattendrag i Lund!

Alla är överens: Lund saknar vatten och vattendrag. Nu händer det äntligen något. Inte så storstilat som mina syd-nordliga kanalplaner genom Lund men ett glädjande steg i rätt riktning.

Ett sådant projekt, som skulle kunna dra igång redan nästa år, är att anlägga så kallade svackdiken, alltså grunda kanaler med svagt sluttande sidor som är täckta med en tät gräsvegetation. Där kan regnvatten rinna, men möjligen även annat vatten.– Kanske kan man också ta upp källvatten till det, säger Ann Schlyter (V). En annan tanke är att låta de underjordiska vattendrag som flyter under staden synas igen. I flera hundra år var bland annat två stadsbäckar viktiga inslag i Lunds stadsbild.– Vi vill undersöka om det är möjligt att återskapa en del av de historiska vattendragen, säger Emma Berginger (SDS). Ja, det skulle förändra hela Lunds karaktär till det bättre. Bra!

Konsten: Carlos Latuff.

Den vassaste satirtecknaren av alla efter Hillersberg är Carlos Latuff och han sparkar alltid uppåt. Verbal förlag ger nu ut en samling av hans teckningar med Israels förtryck av Palestina och USA-imperialismens framfart som några viktiga teman.

latuff_framsidaCourtesy Latuff/Verbal

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 oktober, 2015 by in * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: