Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #510. Nationell Dåtid.

Världen: Vardagsvåld i USA.

Den senaste skolskjutningen i USA aktualiserar åter behovet av vapenlagar. 80 människor om dagen och 30 000 per år dödas av andra amerikaner. Drygt 300 000 vardagliga vapenvåldsoffer de senaste 10 åren kan jämföras med de ungefär 300 amerikaner som under samma tid fallit offer för terroristdåd, i och utanför USA (SR).

Sverige: Bruna partiet och nazismen.

En SD-nämndeman i Helsingborg deltar aktivt i en sluten Facebookgrupp för betalande medlemmar i den nybildade nazistiska organisationen Nationell Framtid – en grupp som uppstod efter att Svenskarnas parti lades ned (Expo).

Något trevligare: SAC Syndikalisterna kommer att varsla om strejk på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det beslutades på organisationens kongress i Gävle i helgen. Sedan 20 år tillbaka ligger kvinnors löner i snitt 17 procent lägre än männens, enligt Statistiska centralbyrån. SAC har de senaste åren drivit frågan om att kvinnolönerna måste upp till samma nivå (Arbetaren).

Malmö/Lund: Polisinsats mot Sorgenfrilägret i Malmö planeras.

En anonym poliskälla berättar att mellan 160 och 800 poliser, inklusive kravallpoliser och hundpatruller, ska gå in och tömma Sorgenfrilägret inom ett par veckor. Poliser från hela Skåne samt Kalmar, Blekinge och Kronobergs län ska ha kallats in till Malmö för att bistå i avhysningsoperationen.

”Vi tycker att det är fruktansvärt att myndigheterna väljer konflikt och konfrontation som metod istället för att söka en konstruktiv lösning med alla inblandade. Genom att stå passiva väljer kommunen att låta polis gå in och avhysa med våld istället för att ta det sociala ansvar de har. Istället för att samarbeta med frivilliga krafter och lösa det på ett hållbart och konstruktivt sätt så väljer de en ickelösning” säger Solidaritet med EU-migranter i Malmö (motkraft).

Konsten: Besök gärna Affordable Art Fair 1-4 oktober i Magasin 9 i Frihamnen, Stockholm. Läs mer på affordableartfair.com.

affordableCourtesy Affordable Art Fair

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: