Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #504. Demokratisk diktatur.

 Världen: Hopp och längtan.

Internationalen skriver: ”Det är en mörk tid i Europa. Samtidigt som tusentals flyktingar vandrar mot möjligheten till ett liv, stängs alltfler gränser. I en tid som denna behövs det ljuspunkter. Och de finns. En våg av ljuspunkter. En massrörelse av dem. De har tagit Syriza till makten i Grekland, de är Podemos i Spanien, de kan komma att rösta fram Sinn Féin för hela Irland och de har valt Jeremy Corbyn till Labourledare i Storbritannien. Men de finns inte bara i Europa. Också i USA lyser de allt starkare. Här är det den inbitne socialisten Bernie Sanders som med sitt budskap om social och ekonomisk rättvisa bärs upp av dem. Av ljuspunkterna. Gräsrötterna”.

En svensk kvinna stoppade en tjurfäktning i Marbella i protest mot djurplågeriet. Den som på sin tid stoppade tjurfäktningens lansering i Frankrike – 4/7 1900 – var den svenske konstnären och anarkisten Ivan Aguéli.

Sverige: Demokratisk diktatur

Erik Pettersons skrift ”Vart går Kommunistiska Partiet?” säger sig vara antirevisionistisk. Kritiken är att KP går alltmer åt Vänsterpartiet som alltmer går åt socialdemokratin som alltmer går ingenstans. Så långt alla rätt.

Men det ultrastalinistiska alternativet är ännu värre: demokrati och diktatur blir samma sak, ”demokratisk diktatur” som han skriver. Proletariatets diktatur blev Lenins och därefter Stalins diktatur över proletariatet, partiets diktatur över proletariatet. Som inte skall klaga eftersom diktatur och demokrati är samma sak. Men liksom det finns en oförsonlig motsättning mellan arbete och kapital finns det en lika oförsonlig motsättning mellan ledare och ledda. Arbetarråden löste upp denna konflikt  och skapade verklig proletär demokrati där arbetarklassen själv var subjektet. Som raserades av Lenin, Trotsky och Stalin före, under och efter Kronstadt. Med avrättningen av alla anarkister, socialrevolutionärer och radikala arbetare och med arbetarrådens omvandling till maktlösa funktionärsorganisationer styrda av Partiet. Så dog den proletära demokratin i Sovjetunionen, och resten av dess historia blev en utförsbacke mot dagens auktoritära och kapitalistiska oligarki.

Dit vill Erik Pettersson och jag hoppas innerligt att det stannar med en vilja. Läs gärna Noam ChomskysSovjetunionen contra socialism” på MIA.

Den helt hållningslöse centerpartisten Fredrik Federley – som först var emot och strax därefter röstade för FRA:a kränkning av den personliga integriteten – vill förhandla med det bruna partiet. Trenden är obehaglig eftersom fascister och borgare har mer gemensamt än vad som skiljer dem. Centern är också positiv till ett medlemsskap i Nato. Fritt fram att atombomba Sverige.

 

Malmö/Lund: Lund nazifri zon!

Missförhållandena på Piva i Malmö diskuteras, men görs det något? Nej, det verkar inte så. Hela psykiatrin och särskilt tvångsvården behöver förändras från grunden som facebookgruppen ”Stoppa psykiatrins övergrepp nu!” har påtalat i åratal.

I Lund har nazisterna för andra gången på kort tid haft ”aktiviteter” liksom i Kävlinge och det ska vi driva tillbaka. AFA och RF får gärna också titta på det här. Lund är och skall förbli en nazifri zon!

nazistfrizonAnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: