Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #502. Bilfritt!

 Världen: Påven till Kuba.

I morgon landar påve Franciskus i Havanna för att hyllas för att han lyckades lösa upp knuten i USA:s och Kubas 50-åriga fiendskap. Påven är latinamerikan och vänsterkatolik (dn.se).

Sverige: Bilfri dag i Stockholm.

Europeiska trafikantveckan är stor i Europa, totalt deltog drygt 2 000 städer i fjol. Men i Sverige är Stockholm den enda av storstäderna som håller innestaden fri från bilar för att uppmärksamma veckan. Målet är att låta invånarna få uppleva huvudstaden utan störande trafik, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Men det är bara Gamla stan och delar av City som stängs av för biltrafik (TT). Bra initiativ men mera, bättre och större kan det bli. Bilismen dödar fler än krig och står för 20% av människans negativa miljöpåverkan på jorden.

Malmö/Lund: Nazister härjar i Kävlinge.

Varje fredag samlas nazister vid tågstationen i Kävlinge. Nyligen attackerades en man med elpistol och det utreds nu som ett hatbrott.– Vi måste hjälpas åt att stoppa det här, säger Lina Larsson (Fria Skåne). AFA och RF skulle kunna åtgärda den akuta situationen i Kävlinge. Det bruna riksdagspartiet som gör nazisterna kaxiga måste också drivas tillbaka. Kävlinge – nazistfri zon!

Konsten: Yayoi Kusama.

Yayoi Kusama var ett konstnärligt fenomen i New York på 60-talet. Hennes verk innehöll ofta prickar i glada färger. Det danska konstmuseet Louisiana satsar nu på en stor retrospektiv utställning med den japanska konstnären, vilket är den första av sitt slag. Här kan man följa den 86-åriga konstnärens utveckling‚ från de första akvarellerna till en serie helt nya verk som skapats specifikt för utställningen i Humlebæk (Ystad Allehanda).

I övrigt anser jag att bankerna bör nationaliseras. Högre avgifter, sämre service, oskäliga bonusar. Bankerna fyller ingen samhällsfunktion som det är idag, deras enda ändamål är att exploatera oss. Det går precis lika bra med Swisch!

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 september, 2015 av i * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: