Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #501. Coming up: Kulturnatten!

Världen: Fascistanstrukna Ukraina stoppar utländska reportrar.

Ukraina har dragit på sig stark kritik efter att ha svartlistat dussintals utländska journalister i samband med att sanktionerna mot Ryssland utvidgades (SvD).

Sverige: Skillnad på flyktingar och flyktingar.

Behrang Miri gör en jämförelse med de svenska utvandrarna till USA Vilhelm Moberg skildrade och dagens flyktingar till Sverige.Så om 1,5 miljoner människor i Sverige rent historisk hyllats i Sverige – varför hyllas inte alla de flyktingar som lyckats ta sig hit idag? De flyr av samma anledningar som Uma, Buzz och Michelles förfädrar gjort en gång i tiden. Nej – inget museum byggs för att hedra samtidens flyktingar men vi är många som ser dem som hjältar – är säker på att Wilhelm Moberg tyckt detsamma!”(SDS).

Hemtjänsten blir dyrare. Som mest blir det en höjning på drygt 2 500 kronor per år för dem som behöver mycket hemtjänst, skriver Svenska Dagbladet. Varför ska alltid de svagaste plågas, Löfven?

Sex nazister, bland dem den ansvarige utgivaren på Svenska motståndsrörelsens nätsajt dömdes på torsdagen för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013. Tidigare har 25 aktivister dömts för händelsen (Expo).

Förtroendet för radio, TV och dagstidningar är högt bland svenskarna. Däremot litar inte det bruna partiet på massmedia, osvenskt nog (VK).

Malmö/Lund: Kulturnatten!

19 september är det kulturnatt i Lund! Kulturnatten arrangerades för första gången 1985. Årets arrangemang blir det 31:a. Natten arrangeras av Lunds kommun och drygt 100 föreningar.

Kulturnatten_270x170px

Konsten: Refugees Welcome i Norrköping.

Ett konstverk om flyktingkrisen av Falah Alani auktioneras ut till förmån för Rädda Barnen i samband med manifestationen Refugees Welcome Norrköping. –När jag såg bilden drabbades jag av en sådan stark känsla, en känsla så stark att jag inte känt så förut. Jag visste att jag var tvungen att köpa målningen, säger Eva Lundgren Stenbom (NT).

Boktips: Joe Hill 100 år

Två nya böcker om Joe Hill har kommit ut, den amerikanska av William M. Adler med svenska titeln ”Mannen som aldrig dog” sägs slutgiltigt bevisa att Joe Hill var oskyldig till dråpet han anklagats för; han befann sig på en annan plats och författaren pekar ut den verklige gärningsmannen som Magnus Olson, en norsk förbrytare. Trovärdigt, anser alla recensenter.  Och Göran Greiders ”Städerna som minns Joe Hill”, där han i trubadurens fotspår bland annat lanserar teorin att Joes hemlighetsfulla förklaring till det bråk ”om en kvinna” han varit inblandad i rörde sig om en homosexuell relation. Personligen tycker jag dessa frågor är mindre intressanta; naturligtvis var han oskyldig och politiskt obekväm, och hans privatliv kan han få ha ifred, det gör varken till eller från. Det var hans anarkosyndikalistiska gärning som agitator och trubadur för IWW, både som levande och död, som räknas än idag. Ja, han lever fortfarande, han är vår hjälte. Vi fortsätter att organisera.

JoeHillAnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 september, 2015 av i * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: