Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #495. Danmark stoppar all trafik från Tyskland. SD-politiker hotar att möta flyktingar med vapen.

Världen: Danmark stoppar all trafik från Tyskland.

Runt 3 000 flyktingar från främst Syrien har anlänt till Danmark sedan i söndags, enligt den danska Rikspolisen. Nu har polisen i landet stoppat all tågtrafik mellan Tyskland och Danmark. Beslutet meddelades via tågoperatören DSB under onsdagen efter att polisen under morgonen haft ”förhandlingar” med cirka 200 flyktingar som inte velat lämna det tåg de ankommit med. Tågtrafiken är nu inställd till både Rødby och Padborg i Sønderjylland på obestämd tid. Nu tillåts inte heller passagerare som anländer till färjorna till fots att resa, uppger Danmarks Radio (AB). Polishelikoptrar följer vandringen och flygförbud har också införts.

Polisen följer också efter på marken för att hindra danskar att ge dem mat och vatten. Trots risken att straffas är solidariteten hos privatpersoner för flyktingarna stor: Det har bildats nätverk och Facebookgrupper vars syfte är att hjälpa fler över sundet (DN). Danmark är ett land man flyr från och Sverige ett land man flyr till. Vi ska vara stolta över detta. Och danska politiker och polis ska skämmas. SKIDDERØV!

Sverige: SD-politiker vill meja ner flyktingar med k-pist.

En SD-politiker från Åstorp undrade i ett inlägg på Facebook om ingen kan ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta – apropå de asylsökande som nu kommer till Sverige från Danmark. Kvinnan är ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Åstorp och nämndeman i Helsingborgs tingsrätt (DN).

Flyktingarna är bara den första grupp vissa SD-anhängare vill ta livet av, om dom sen får makten kommer turen också till andra grupper.

Här kommer ett uttalande från Linje 17 på Motkraft:

Sextio miljoner människor befinner sig idag på flykt. Sextio miljoner människor som efter år av torka, översvämningar, svält, förtryck, terror och krig inte har haft något annat val än att lämna sina hem för att försöka rädda sig själva, sina nära och kära. Var enda en av dem hade hellre valt att fortsätta sina liv om det varit möjligt. Ingen människa flyr, ingen människa sätter sina barn på en båt som riskerar att kapsejsa eller trängs med sjuttio andra personer i en lufttät lastbil, om den har ett alternativ. Men för att rädda sitt och sina barns liv återstod endast flykten. Vi hade gjort precis detsamma om vi hade varit i deras situation. Och precis som vi önskar att andra människor ställer upp för oss om det behövs, ställer vi upp för dem som nu tvingats på flykt. Vi delar samma dröm, drömmen om ett gott liv för oss och våra nära och kära. Det är allas vår mänskliga rättighet att fly och söka asyl. Och det är vårt ansvar att ta emot våra flyende medmänniskor – ett ansvar som vi gärna tar! Det är den uppsjö av solidariska initiativ som tagits den senaste tiden ett bevis på. Kläder, förnödenheter och pengar samlas in, rum upplåts åt flyende personer, namninsamlingar genomförs, demonstrationer arrangeras.

Vi tar ett ansvar som medmänniskor här och nu – men vi vill också se mer ansvarstagande på politisk nivå, på europeisk nivå! För av de sextio miljoner människorna på flykt når endast en bråkdel fram till oss i Europa. Och de som kommer fram har först tvingats lägga sina besparingar och sina liv i händerna på flyktingsmugglare och riskera sina liv i överfulla båtar på Medelhavet eller i lufttäta lastbilar mellan Ungern och Österrike. Det är fullkomligt oacceptabelt! Det är fullkomligt oacceptabelt att det talas om ”volymer” av flyktingar istället för om människor, om individer som oss. När det diskuteras ifall vi har råd att ta emot fler flyktingar eller om vi verkligen kan förväntas hjälpa alla som flyr frågar vi oss vad det kan finnas att diskutera så länge människor dör vid våra gränser? Vi säger: Vi har råd – självklart har vi det! Vi har möjligheterna, vi har resurserna, vi har viljan! Vi öppnar gärna våra plånböcker, våra hem och våra hjärtan åt människor som tvingats på flykt! Och vi kräver att vår regering framför det budskapet till krismötet i Bryssel den 14 september:

– Vi kräver säkra och lagliga flyktvägar in i Europa! Inga fler kvinnor, män och barn ska behöva drunkna i Medelhavet. Inga fler människor ska behöva kvävas ihjäl i lufttäta lastbilar.
– Vi kräver att EU omedelbart slutar skicka tillbaka människor till Ungern, Grekland, Italien och Makedonien! Flyende människor ska inte mötas av taggtrådsstängsel, kravallpolis och gränsvakter med tårgas och batonger!

Fort Europa – inte i vårt namn!
Planeten tillhör alla – välkomna!

/ Nätverket Linje 17

welcome


Malmö/Lund: Chris Schenlaer.

Kulturchefen i Lund Torsten Schenlaer har kommit ut som kvinna och är numera Chris Schenlaer. – Faktum är att jag inte har mött en enda negativ reaktion (SDS). Och det hoppas vi att du inte behöver i fortsättningen heller, Chris. Välkommen ut och lycka till!

 

 AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: