Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #469. Allt stöd åt Rojava!

Världen: Allt stöd åt Rojava!

Rojavakommittéerna är en stödorganisation som skickar volontärer och material till Kobane. Bland genomförda projekt finns ekonomiskt stöd till återuppbyggnad av sönderbombade skolor, bygge av musikstudio och lekpark för barn samt volontärer till rehabiliteringscenter för skadade YPG/YPJ-kämpar.

Under dagen 1/8 har Facebook valt att stänga ner vår och andra sidor i Sverige relaterade till situationen i Rojava i norra Kurdistan. Ingen förklaring har angivits men mot bakgrund av Facebooks juridiska säte i USA samt den geopolitiska situationen så är den mest troliga förklaringen att man valt att göra detta efter påtryckningar från sympatisörer till Erdogan och den turkiska staten. Vi har just nu volontärer på plats i Turkiet som med egna ögon har sett hur svårt det är för förnödenheter att nå fram. Stora laster med vatten och annat basalt material hindras i flera dagar helt utan orsak samtidigt som behovet är akut. Den turkiska staten gör allt de kan för att hindra hjälp från att nå Kobane. En metod är att hindra spridandet av information om läget i Kobane, vilket var en huvuduppgift för vår Facebooksida. (motkraft).

Rojavahttp://www.rojavakommitteerna.com/

Samtliga bosättare som häromdagen greps misstänkta för inblandning i den terroristiska mordbranden mot ett palestinskt hem i byn Duma har släppts, meddelar den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet(hd.se). Likhet inför lagen existerar inte i apartheidstaten Israel.

Sverige: Radikaliseringens dynamik.

Petter Larsson (AB) skriver om boken ”The Dynamics of Radicalization” som har ett mycket intelligentare perspektiv på politiskt våld än vad Säpo och Samtalskompassen lyckats prestera hittills. Ett relationellt synsätt: det krävs två parter för att skapa radikalisering. Men egentligen finns det bara en garanti mot politiskt våld och det är politisk förändring. Den som förhindrar reformer kan vänta sig revolution. Så undvek borgarstaten och socialdemokratin revolution i Sverige 1917-1921 genom att införa allmän rösträtt och parlamentarism. Men eftersom ekonomisk demokrati aldrig kom till stånd och klassorättvisorna finns kvar är revolution fortfarande ett alternativ. Man kan hoppas att det sker utan våld, eller med ett minimalt inslag av våld. En snabb och genomgripande social förändring med stöd av folkmajoriteten behöver aldrig ta till terrorism. Resten beror på motparten.

Konsten: Per Gudmundsson, Siri Derkert och SD.

Högerspöket Per Gudmundsson (svd) försöker i raljerande ordalag jämföra Siri Derkerts verk ”Ristningar i naturbetong” 1965 på Östermalmstorgs T-station med SD:s hets mot den romska folkgruppen på samma plats nyligen. Han missar en väsentlig sak – medan allmänhetens reaktioner på SD:s rasistiska affischkampanj genomgående varit negativa och det med all rätt, så var reaktionerna på Siri Derkerts feministiska konstverk genomgående positiva. De yttrade sig bland annat i att muren mitt emot verket fylldes med allmänhetens uppskattande klotter. Siri blev glad för denna spontana dialog, och SL uttryckte rentav att allmänheten kunde ”klottra vidare!” Gudmundsson får allt läsa på litet bättre om han ska kunna dra billiga SD-politiska poänger på den senaste tidens händelser ifråga. Som försvar för rasistpropaganda är jämförelsen med Siri Derkert lika långsökt som korkad.

Lästips: ”SL:Klottra vidare!” DN 14/11 1973. samt Jacobson, Staffan: ”Om konstkonflikter i det offentliga rummet”. I: Den Spraymålade Bilden (1996), s. 178-183.

Siri

Siri Derkert i arbete på fresken ”Ristningar i naturbetong” på Östermalmstorgs T-bana 1965.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 augusti, 2015 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: