Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #444. Konstgjord hjärna, någon?

Världen: Russofobin.

Fyra av fem svenskar oroas av Ryssland. Det är en kraftig ökning mot tidigare, skriver dn.se. SOM-institutet i Göteborg har gjort sin årliga mätning av den svenska opinionen. För två år sedan var 53 procent av svenskarna oroade för Ryssland, nu i vinter var det hela 80 procent. Svenskarna har också tillfrågats om de vill gå med i Nato. Både ja- och nejsägarna ökar något, medan andelen som inte kan bestämma sig minskar. 31 procent av svenskarna vill gå med i försvarsalliansen, medan 34 procent tycker att det är en dålig idé (metro.se). Alla som inte vill bli atombombade ska akta sig väldigt noga för svenskt Nato-medlemskap.

Sverige: Revolution á la SD.

Nätblaskan Samtiden är ett av SD:s rasistiska propagandaorgan vid sidan om Avpixlat. En Olof Hedengren som kallar sig ”f.d. Bankir”, antagligen en låtsastitel, gör där en analys av SD: s utveckling som inte är överdrivet intelligent. Det enda riktiga påståendet i artikeln är själva rubriken: ”En politisk revolution står för dörren”. Han lär bli förvånad. Den revolution som förestår kommer han garanterat inte att gilla.

Forskare i Stockholm och Linköping har uppfunnit en konstgjord nervcell i plast som fungerar precis som en levande nervcell. Nästa steg blir att krympa tekniken så att den kan användas för implantat (NyTeknik). Låt mig spekulera i vad som kommer därefter: en syntetisk neuron och därmed en konstgjord hjärna som kan bytas ut mot den gamla och uppdateras efter behov. Någon som behöver ny hjärna? Högerextremister och vissa politiker skulle kunna vara en målgrupp.

Malmö/Lund: Arkitekternas lekstuga.

I augusti tar NCC första spadtaget för 42 nya lägenheter i Lund. Huset byggs i centrala Lund med bara två minuters promenad till Lunds universitet och tågstationen.Ordern från Sithel Fastighetsutveckling är värd drygt 50 MSEK. ”Huset kommer att byggas på en hörntomt så byggnadens utseende är väldigt speciellt. Formen är trekantig för att utnyttja maximalt av ytan” säger Kristian Jansson, affärschef på NCC, i ett pressmeddelande (www.byggvarlden.se).

”Min hatt den har tre kanter”, sjöng vi när jag var barn. ”Mitt hus det har tre kanter” blir då den nya texten. Vore inte världen litet, litet bättre utan arkitekter?

Konsten: Lena Svedberg: Herr Aldman – Superhero av världsalltet.

Den redan på sin tid geniförklarade Puss-medarbetaren och konstnären Lena Svedberg (1946-1972)s bilder visas nu på Konstmuseet i Göteborg. De skickligt modellerade kol- och tuschteckningarna kombinerar existentiell avsmak och politisk radikalism, en inställning som i viss mån också präglade Ulf Rahmberg och Lars Hillersberg. Kritikern Bo Madestam kallar henne ”Folkhemmets Hieronymus Bosch”.

”Hur förhåller man sig till verken av en starkt mystifierad konstnär som Lena Svedberg utan att fastna i historierna om hennes självförbrännande liv, speciellt då desperationen tycks genomsyra en stor del av hennes konst? 1972, blott tjugosex år gammal, begick Svedberg självmord och hennes konstnärskap fick således ett abrupt slut. Men bilderna av henne fortsätter att cirkulera och nya tolkningar och hyllningsrop genereras fortlöpande” skriver GP.se.

LSlena-svedberg2

 

 

Foto courtesy C J De Geer.
Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: