Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #441. Hästskit och poliser.

Världen: Saudiarabien vill ha svensk PR.

Wikileaks släpper en halv miljon hemliga dokument från Saudiarabien. I flera dokument förekommer svenska polititiker och mediepersonligheter, bland dem ledamoten i Exportrådet Ulf Adelsohn, som inte vill kommentera detta. I ett telegram betonas att ett handelsavtal mellan Sverige och Saudiarabien är viktigt, och i ett annat telegram att ambassaden vill ”förstärka relationen” med den privata sektorn i Sverige för att ”gynna kungadömets intressen mot mediedrevet som riktas mot kungadömet”. Motmedlet skulle vara att anlita en svensk PR-byrå (SR).

Sverige: Hästskit och poliser.

Daniel Swedin i AB skriver om ”hästskits-teoremet”: Om hästen får mycket havre gynnar det också småfåglarna som får många frön att picka. Överfört till samhällsekonomin: om de rika gynnas blir det många smulor som regnar ner till de fattiga. Detta har visat sig stämma så dåligt att t.om. IMF nu varnar för de ökade klyftorna eftersom det hindrar tillväxten.

Jennifer Wegerup menar i samma tidning att polisen ska prioriteras och uppskattas. Detta trots att kritiken är både rättvis och hård. På alla andra områden gäller att vi lägger ner verksamhet som inte fungerar, men i polisens fall vill Wegerup göra tvärtom och hylla polisen desto mer. Nej Jennifer, polisen skyddar inte ”samhället”, den skyddar det allt värre klassamhället och det gör den med allt värre våld i takt med att missnöjet växer.

polisen—Vi är till för att hjälpa dig…

Det är alltså ömsom vin och ömsom vatten i Aftonbladets kolumner. Jag tror personligen att Åsa Linderborg och Jan Guillou är dom som bär tidningen. Hakelius läser jag aldrig eftersom jag har så känsliga kräkreflexer. Varför hans skriverier återfinns just i AB är en gåta lika stor som kvantmekaniken men den specifika vikten är samtidigt obetydlig . Är det en opportunistisk eftergift till annonsörerna? Onödigt i så fall, AB är väl den enda tidningen överhuvud som klarar sin ekonomi och inte tack vare dumma kolumnister.

Malmö/Lund: På spåret.

Spårvägen i Lund blir 200 miljoner dyrare än beräknat, men politikerna är inte oroliga och Miljödomstolen antas avvisa de överklaganden som gjorts från allmänheten. Inte ens att ett särskilt parti med den smak- och historielösa beteckningen FNL har bildats enkom för att stoppa spårvägen lär hjälpa. (s) lovar att ”titta” vilket ungefär betyder ”äsch” på politikerjargong.

Konsten: L C Tiffany.

Stockholm får ett vikingamuseum och nationalisterna jublar. Den tidens rövarband anses numera mycket fina. Samtidigt får ett graffitiprojekt på Slussen kritik. Generellt sett är dock toleransen gentemot graffiti numera hög i landet.

Jag har undersökt tjänsten Google Art och är inte särskilt imponerad. Visserligen finns bilderna i mycket hög upplösning. Men jag får fortfarande bättre resultat genom en vanlig sökning på Google bilder. Här kommer ett verk av min favorit från förra sekelskiftet, glasmålningsgeniet Louis Comfort Tiffany (1848-1933). I stället för att måla glas målade han med glas. Varje glasmosaik-bit infattades längs sidorna med en skena av kopparfolie vilken  sedan kunde lödas ihop med de andra bitarna. Han uppfann också nya fantasieggande glasrecept och processer som helt revolutionerade detta konsthantverk som legat i träda ända sedan medeltiden. Betrakta bilden nedan med sina mjuka ljusbrytningar! I medeltida kyrkfönster fanns bara enfärgat glas, vanligen blått och rött. Favrile-glaset erbjöd helt andra möjligheter.

Tiffany1Glasmålning courtesy Tiffany, uppbyggd i flera skikt av s.k. favrile-glas. Detalj.

Vinjett2

 

2 kommentarer på “Krönika #441. Hästskit och poliser.

 1. Raeann Witz
  30 mars, 2016

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: