Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #422. Svenskar strider mot IS!

Världen: Svenskar strider mot IS!

”Lotka, 24, dör hellre än att se Islamiska staten segra. För en vecka sedan kom han hem till Västerås efter fem månaders stridande mot terrorsekten.– Jag skulle göra detsamma för Sverige – stå först i ledet och kämpa till min sista blodsdroppe, säger han” (AB). Det är de heroiska kurdiska krigarna i Peshmerga som strider mot IS, och flera svenskar finns med där, något som fått mindre uppmärksamhet än svenska IS-soldater. Imponerande och hoppfullt.Allt stöd åt Peshmerga!

Sverige: Anarchopride sprider sig!

Det rör på sig i Priderörelsen. När fler och fler städer väljer att arra Pride dyker det på allt fler ställen upp anarkistiska och utomparlamentariska fraktioner och block som en reaktion på Priderörelsens kommersiella inriktning (motkraft).

a-pride

Anarchopride Halmstad: Pressmeddelande.
”De senaste åren har vi tysta sett en av de viktigaste revolterna i modern historia degraderas till ett nyliberalt spektakel där stora företag kan köpa reklamplats i paraden, där polisen, försvarsmakten och migrationsverket är tillåtna att ta plats, för att framstå som långt mycket mer toleranta än det våldsmonopol de representerar faktiskt är.
Prideparaden kom till genom Stonewallupproren, där homo, bi, trans*och queers tröttnade på ständiga trakasserier från polisen och fick nog, det var dags att slå tillbaka. Än idag trakasserar poliser normbrytare, rasifierade, kvinnor och transpersoner. Migrationsverket skickar hbtq-personer mot tortyr och säker död, polisen verkställer det, polisen misstror överlevare och driver ett aktivt drev mot personer som är vänster om socialdemokraterna.
Vi tänker inte sitta ner och vara tysta, vi tänker ta den platsen vi har rätt till, utan att be om lov från en organisation som förlorat sitt politiska värde för många år sen. 30 maj i Halmstad är våran dag och vi är där för att påminna om att paraden är en konsekvens av statligt våld mot vårat community och ingen reklamplats. Vi finns där för varje övergrepp polisen begår mot oss, för vi kommer alltid vara en motpol till det polisiära och militära våldet som statliga institutioner begår mot oss.
Anledningen till att det blir Halmstad pride är att arrangörerna redan i tidigt skede förklarade att vi inte var önskvärda, använde härskartekniker i argumentationen och ansåg sig inte haft ”tid” att arrangera något för trans och queercommunityt, använde sig av nedsättande vokabulär mot funktionsvarierade och har heller inte anpassat Pride-området efter olika funktionsvariationer. Vi har inte överseende med att Stonewall blivit bollplank för nyliberalism och binärt reklamtänk som är mer exkluderande mot människor och mindre kritisk mot patriarkat och heteronormativt tänk och beteende”.

Facebooksida

Malmö/Lund: Borgareparken kan räddas!

Lunds kommun har inget emot om mark- och miljö­domstolen upphäver planen för husen i Borgareparken och på Svenshögsskolans skolgård. Det har kommunstyrelsen svarat domstolen. De rödgrönrosa partierna fick majoritet för sitt yttrande i kommunstyrelsen i och med att Förnyalund anslöt till deras linje (SDS).

Konsten: Väck ej den björn som sover.

maxgustafson

courtesy Max Gustafson

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 maj, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: