Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #417. Öppna gränserna – Krossa rasismen!

Världen: Öppna gränserna!

Flyktingar ska kunna ansöka om asyl från sitt hemland och de ska självklart kunna köpa flygbiljett. Fort Europa ska öppna gränserna och alla länder ska solidariskt delta i fördelningen av flyktingarna. På så sätt undviker man katastrofer i Medelhavet och i Sahara.

Rasism i olika former blir temat för denna dags krönika.

Sverige: Knasig Knausgård.

* Den reaktionäre och antifeministiske norske författaren Knausgård kallar svenskarna för ”enögda” och SD för ”ett demokratiskt parti”. Ska vi bli imponerade, eller? Författarens imperativ är inte att rota i dynga, det har vi journalister till, utan att gestalta vad det innebär att vara människa. Förslagsvis. Om Knausgård har gjort detta är tveksamt. Men å andra sidan har han ju estetiserat nazismen. Applåder, applåder.

* Framtidsminister Kristina Persson uppmanar skåningarna att ”älska Stockholm mer”, oklart varför. Vad har Stockholm gjort för Skåne sedan slaget vid Lund?

Malmö/Lund: Aktion mot Migrationsverket.

Ockupera universitetet Skåne berättar på motkraft om aktionen mot Migrationsverket 18 maj:

”I tisdags besökte Migrationsverket Lunds Universitet. De hade blivit inbjudna av samhällsvetarkåren för att ha en ”case-dag” där studenter skulle få fiktiva fall av asylsökanden och pröva ärenden. Vi på Ockupera Universitetet ville att Migrationsverket skulle fatta att de inte var välkomna till vår skola, så vi gjorde en aktion där vi vecklade ut vår banderoll och delade ut flyers. Vi var inne i salen, pratade med studenter och fick ut vårt budskap.Vi tycker att de konstruerade gränserna, deportationer och Migrationsverkets makt att avgöra enskilda människors liv är ett problem. Att Migrationsverket sedan ska göra något rollspel av det hela är ovärdigt, speciellt när det handlar om liv. För oss studenter var det självklart att visa vårt missnöje och framförallt visa på att det finns andra sätt man kan engagera sig i för en rättvis värld, utan gränser, en värld där ingen människa kan vara illegal.Skolans vakter ringde polisen på sina egna studenter för att kasta ut oss. Vi var kvar och vägrade lämna skolan. Det slutade med att polisen snopet fick gå där ifrån och lämna oss ifred. Deras sista ord var ”se inte det här som en vinst”. Sannerligen gör vi det!”

ockupera-uni

Konsten: Trayvon Martin.

Över 150 konstnärer och aktivister vill med sin konst i Los Angeles påvisa polisvåldet mot afroamerikanerna. De vill vara en spjutspets för förändring efter dödsskjutningen av den unge, obeväpnade Trayvon Martin i Florida i februari 2012. Polisvåldet mot den svarta mannen har skapat tre symboler av de dödade Trayvon Martin, 17, i Sanford, Florida, Michael Brown, 18, i Ferguson, Missouri och Eric Garner, 43, i Staten Island, New York. Enbart när den vita polismannen frikändes i höstas efter att han dödat unge Michael Brown utbröt det våldsamma demonstrationer i minst 170 städer i USA. Medierna har generellt sett gett en samstämmig men ensidig och okritisk bild av det som skett. Protesterna på gator och torg ser däremot händelserna som ett uttryck för ett rasistiskt polisvåld.

Utställningen i maj i Los Angeles heter ”Manifestera: Rättvisa”. Den stöds av Amnesty International USA genom deras konstsatsning Art for Amnesty. Amnesty säger sig vilja föra samman styrkan, kreativiteten och passionen hos alla som tror på yttrandefriheten. Med konstens hjälp vill man nå en ny publik och inspirera till aktivism över hela världen. Den stora konstutställningen på Baldwinteatern i västra LA är gratis och ordnas som en publicservicesatsning i lokalsamhället. Arrangörerna ordnar varje dag diskussioner och olika tillställningar om frågor som rättvisa, mänskliga rättigheter, ett värdigt liv, makt och konkret aktion. De medverkande konstnärerna har valts ut efter en landsomfattande tävling på webben (Svenska Yle).

”Om jag haft en son skulle han sett ut precis som Treyvon” har Barack Obama sagt.

trayvon

2 kommentarer på “Krönika #417. Öppna gränserna – Krossa rasismen!

 1. Ona Fitchette
  30 mars, 2016

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse and with almost identic content, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: