Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #416. Körsbärsblom och Graffiti.

Världen: Obama vill avmilitarisera polisen.

Slut på banddrivna bepansrade fordon, bajonetter, granatskjutande vapen och grovkalibriga handeldvapen. Efter oroligheterna i städer som Baltimore och Ferguson kommer president Barack Obama försöka strypa den amerikanska polisens tillgång till militär utrustning.

– Det kan alienera och skrämma lokalbefolkningen och skicka fel meddelande, säger Obama.

Oroligheterna uppstod sedan vita poliser dödat obeväpnade svarta män. Vita huset tror att polisens utrustning och agerande kan ha motverkat det viktiga förtroende allmänheten behöver känna för kåren. Människorättsgrupper har länge påpekat att militär utrustning värd miljarder dollar varje år överförs från federala myndigheter till polisen (AB).

Sverige: För eller emot naturläkemedel?

Ska antroposofisk medicin få säljas på apoteken? Jag tycker personligen att det är ok om man tydligt anger ”naturläkemedel”. Det ska få finnas komplement för de som inte är hjälpta av eller nöjda med skolmedicin. Och flera av de omdiskuterade substanserna är kemiskt aktiva, Johannesört exempelvis. Placeboeffekten står för omkring hälften av resultatet i bägge fallen, icke att förglömma.

Sverige: Så decimerar vi SD.

I Sverige är du anonym när du röstar men inte när du demonstrerar. Men tänk om vi gjorde tvärtom? Hemliga val skall vara ett sätt att undvika valfusk och korruption, men det går att undvika ändå i ett land som vårt. Varför ska valet vara hemligt när  inte demonstrationsrätten är det? Det man inte kan stå för offentligt ska man inte stå för alls. Om vi istället avskaffade både maskeringsförbudet och valhemligheten skulle Sverigedemokraternas stöd mer eller mindre försvinna, för ingen av SD:s väljare vill stå för den typen av primitiva fördomar offentligt; partitoppen gör det för pengar. Och demonstrationerna skulle bli mer välbesökta om polisens övervakning minskade. En win-win situation med andra ord – för medborgarna. Inte för Makten.

Malmö/Lund: Sommarväder på gång.

Äppelträden och körsbärsträden står i full blom. Sölvegatan rekommenderas. Lund är som vackrast i maj månad. Nu väntar vi bara på värmen också, men den ska tydligen komma till helgen.

cherry-blossoms-sakura-spring-1_large

Konsten: Graffitimåleri i Venedig.

Biennalen i Venedig, den 56:e i ordningen, innehåller som väntat knappast något måleri men desto mer installationer, dekorationer och halvskulptur. Med ett undantag: i Venezuelas paviljong hittar man graffitimåleri, mycket och stort. Venezuela är ett av de mest progressiva och intressanta länderna ekonomiskt, politiskt och kanske också konstnärligt. Nedan en målning av Oeste.

Works-of-Art-Graffiti-in-Venezuela-4Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 maj, 2015 av i ÖVRIGA KATEGORIER (0) och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: