Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #415. Rösträtt avskaffar varken rasism eller kapitalism.

Världen: Rösträtt avskaffar varken rasism eller kapitalism.

I en analys av bakgrunden till Baltimoreupproren skriver Shora Esmailian i ETC: ”Martin Luther Kings dröm har ännu inte gått i uppfyllelse – men den alternativa linjen från 60- och 70-talens radikala rörelser återstår att pröva: det är ett helt system som måste dras upp med rötterna, utanför borgmästarposter och vita hus. ”Det finns ingen kapitalism utan rasism”, som Malcolm X uttryckte det mot slutet av sitt liv. Insikten om rasismens förankring i ägandepyramider, polisapparat, fängelseadministration, stadsplanering och hundratals andra komponenter av samhället tvingar sig återigen på. Det var det hindret medborgarrättsrörelsen till slut körde in i, efter att rösträtten säkrats. I dag kan ingen längre tro på löftet om representation som lösning: strukturen står, paradoxalt nog, avslöjad. Därav den enorma sprängkraften i en så självklar paroll som ”Black lives matter”.

Sverige: Upplös bolagsstyrelserna!

I en diskussion om kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser påstår Carola Lemne (m) från Svenskt Näringsliv (f.d. SAF) att ”kvotering är ett stort ingrepp i äganderätten som är en mänsklig rättighet” (svd.se). Nej minsann, någon sådan ”mänsklig rättighet” existerar inte. Personliga tillhörigheter är en annan sak men privat ägande av produktionsmedel finns inte med i FN-deklarationen. Kvotering till bolagsstyrelser är tydligen nödvändig eftersom mansdominansen inte verkar kunna brytas på annat sätt, men bäst vore att avskaffa bolagsstyrelserna och ersätta dem med samhällelig egendomsgemenskap, arbetarmakt och ekonomisk demokrati.

Malmö/Lund: Nygammal sexualmoral.

Debatten ”Ligga i Lund” på AF verkar bara ha rört sig på ytan av problemet sexualiteten i vår tid. En återgång till äldre tiders sexualmoral är elefanten i rummet. 23/5 är det Pridefestival i Lund. Det kan behövas!

Konsten: Pierre Bonnard, Mattias Sammekull.

Målaren Pierre Bonnard (1867-1947) visas i utställningen ”Pierre Bonnard, peindre l’Arcadie” i Paris just nu. Lystern och mättnaden i hans färg är fortfarande oöverträffad.

bonnard

En svensk konstnär att hålla ögonen på är Mattias Sammekull ur Odd Nerdrums traditionstekniska, figurativa skola och med ett eget, distorserat och trankilt uttryck.

Annons

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: