Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #395. Kapitalismen R.I.P.

Världen.

Tyskland rustar upp, vilket inte hänt sedan andra världskriget, denna gång med Krimkrisen som förevändning. Hundratals stridsvagnar mobiliseras. I fredsvillkoren 1945 ingick att Tyskland och Japan inte fick ha någon egen stridsmakt. Pengarna flöt i stället över till den fredliga produktionen, vilket var en viktig faktor i det tyska och japanska ”ekonomiska undret”. Samtidigt byggde USA militärbaser i dessa länder. Som om inte det skulle räcka rustar man alltså igen. Man leker med elden istället för att tagga ner. Vi får bara hoppas att den ryska nationalchauvinismen och den patologiska rysskräcken i väst inte utlöser ett nytt storkrig – vilket vore en total katastrof för hela planeten.

Sverige. Kapitalismen R.I.P.?

Superkapitalisten Peter Wallenberg (1926-2015) har avlidit. Om ändå hela kapitalismsystemet kunde följa hans exempel!

Pyramid_of_Capitalist_System

Malmö/Lund: Markentrepenad gör ingen glad.

”Här får ogräset sin chans” lyder rubriken i skd.se om Markentrepenad i Lund. Jo jag tackar jag. Gå till Sångarevägen närmast Mobil Heights och titta efter! Där fanns en gång ett blomstrande odlingslottsområde.

Men så fick det förstås inte vara. Idag finns en aldrig använd parkeringsplats och ett större område med ogräs och sly. Så har det sett ut sedan början av 2000-talet. Policyn verkar vara: A) jämna all grönska med marken och asfaltera – eller B) gör ingenting alls. En död natur är en underhållsfri natur.

Håkan Lockby är fortfarande skyldig mig en odlingslott. PÅ SÅNGAREVÄGEN! Tack för det, Markentrepenad.


Övrigt: Om det strukturella våldet.

Och på tal om kapitalismen. Det politiska våldet har diskuterats – från en helt felaktig utgångspunkt – i Samtalskompassen och i Forum för Skevande Historia. Det mest påtagliga våldet i det svenska samhället vid sidan av det fysiska och sexuella våldet mot kvinnor är naturligtvis det statliga och det ekonomiska våldet, som kan vara både direkt och strukturellt på samma gång. Bloggen Kommak beskriver detta på ett koncist sätt, som vi tillåter oss att citera i sin helhet här. Läs och begrip, Mona Sahlin!

”Kapitalisterna håller sig vid makten med våld eller hot om våld. De har skapat och utformat lagarna för att skydda sina rikedomar och lagarna försvaras av staten med polis och militär. Kapitalisternas våld genom staten blir tydligt när polisen angriper strejkande arbetare som genomför en blockad av sin arbetsplats eller när polisen angriper protester eller demonstrationer. Även när polisen jagar och arresterar folk som har flytt sin hemländer och drogar ner dem blir våldet särskilt tydligt. Men det är inte alltid våldet syns tydligt. Det finns ett strukturellt våld som är inbyggt i relationerna i samhället och det finns i det ständiga hotet om våld. Det strukturella våldet är inbyggt och invant i samhället och därmed svårt att se. Den s.k. kriminalvårdens och socialtjänstens verksamhet är exempel på både direkt våld och strukturellt våld. När kapitalisterna eller deras politiker tar resurser från sjukvård och äldrevård så att det leder till dödsfall så är det ett tydligt uttryck för det strukturella våldet. Men det finns också ett omfattande strukturellt våld som påtvingar folket stora skillnader i livsvillkoren mellan olika bostadsområden. Samhällsstrukturen gör att en uppväxt i ett kapitalistområde ger en nästan säker biljett till ett bekvämt liv medan en uppväxt i ett fattigt arbetarområde ofta är förenat med ett hårt liv. Detta upprätthålls av ett dolt tvång, ett strukturellt våld som håller folket i en permanent förnedrande underordning. Det är först när någon gör uppror och inte följer lagarna som detta förtryck blir tydligt genom statens hårdhänta svar” (Kommak.org).

polisLove, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: