Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #385. Vem bejakar vem?

Världen: Joan Baez får Amnestypris.

Joan Baez var en av förgrundsgestalterna inom den amerikanska folkmusiksrörelsen på 60-talet. Hon har uppträtt som artist i över 55 år, och gör ofta musik med ett tydligt politiskt budskap.– Med hennes fängslande röst och okuvliga hängivelse för fredliga protester och mänskliga rättigheter, har Joan Baez varit en formidabel förkämpe för det goda i över fem årtionden, skriver Salil Shetty. Bland de tidigare pristagarna återfinns bland andra kvinnorättskämpen Malala Yousafzai och Sydafrikas forne ledare Nelson Mandela (svt.se) En underbar människa med en underbar röst som följt mig genom livet.

baezhttps://youtu.be/_f2J4ceCikI

Sverige: Vem bejakar vem?

Begreppet ”violence-promoting” förekommer i antiterroristlitteraturen efter 9/11 2001, exempelvis i Charles Tilly: The Poltics of Collective Violence (2003), men har länge använts av den israeliska säkerhetstjänstens propaganda i kriget mot palestinierna. Säpo har använt begreppet framförallt sedan 2009, och medvetet utvidgat det från islamism till att för sina syften också innefatta de olika höger- och vänstergrupper man före 9/11 koncentrerat sig på. EU:s Radicalization Awareness Network (RAN) och Birgitta Ohlsson (fp) har fört upp konceptet till regeringsnivå och Mona Sahlin utsetts till ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism”.

Vad man försöker göra här med begreppet ”våldsbejakare” är att luckra upp rättsmedvetandet så att inte bara vissa handlingar (våld) utan även vissa politiska åsikter om våld ska betraktas som olagliga. Att ha åsikter om en handling är inte samma sak som att utföra den. Att påstå att någon förespråkar en handling är inte samma sak som att vederbörande gör det. Det är med denna glidning i bevisföringen som Säpo nu vill inskränka åsiktsfriheten. Att det samtidigt sker utifrån ett liberalt hegemoniskt tänkande där allting utanför den politiska mittfåran misstänkliggörs är särskilt allvarligt. För att bekämpa nazism och islamism är detta angrepp mot den radikala vänstern totalt onödigt. Samtidigt avslöjas just detta angrepp genom guilt-by-association som det egentliga syftet med den statliga kampanjen mot ”våldsbejakande extremism”, igångsatt under den borgerliga regeringen.

Det ligger i alla människors intresse som slår vakt om demokrati och yttrandefrihet att förhindra angreppen på dessa grundlagsstadgade rättigheter. Risken är annars att de pågående kampanjerna mot oliktänkande kommer att följas av lagstiftning mot vissa åsikter. Däremot borde den lag om hets mot folkgrupp som knappast använts sedan den infördes 1948 tillämpas betydligt mer resolut än tidigare så att den antirasistiska folkrörelsen kan ges det stöd den behöver mot det växande hotet från nazism, fascism och rasism i Europa och Sverige.

Att nazistiska grupper ska beskyddas av polisen samtidigt som man bekämpar antinazister är direkt stötande och bör omedelbart upphöra. Det är inte nazisterna som skall bejakas av våldsmonopolet. Det är monopolkapitalet och nazisternas våld som ska bekämpas – av folket.

Malmö/Lund:

Ännu ett resultat av Alliansens privatisering av skolan. Humanus Gymnasium i Lund går i konkurs och eleverna vet inget om framtiden. Skolan skall ägas av samhället!

nyberg

Övrigt:

Nu har årets första nummer av den anarkistiska tidningen Brand kommit. Tema denna gång är ”Arabisk höst – Kurdisk vår”.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

En kommentar på “Krönika #385. Vem bejakar vem?

  1. Pingback: Våldsbejakare, våldsförnekare, weasel words. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 mars, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: