Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #383. Sörj inte, organisera!

Världen: Rasistiska poliser bort.

I USA har man nu börjat avskeda rasistiska poliser. I Sverige kunde man inleda med att avskeda Foxtrot, Malmöpolisens rytteri som red över människor i Limhamn.

Sverige: Joe Hill 100 år.

Den 13 – 16 augusti möts vi i Joe Hills födelsestad Gävle. Vi vill använda konferensen som ett tillfälle för vår rödsvarta familj att mötas, utifrån de förutsättningar som finns för organisering och utbyte här och nu. Konferensens teman kommer vara arbete och migration, arbete och repression och hur vi kan koppla samman vårt arbete och våra strider på en daglig basis. Vår förhoppning är att vi ska kunna fokusera på vad vi har gemensamt, snarare än på vad som skiljer oss åt. Vad kan vi lära av varandra? Hur kan vi utöka vårt samarbete? Hur kan vi tillsammans flytta fram både vår rörelse och vår klass positioner? För framåt ska vi, kamrater! (motkraft).

Joe-HIll-3

Civil olydnad är inte lika med våldsbejakande extremism.

Regeringens handlingsplan mot extremism har delar som är demokratifientliga. Det skriver 15 professorer och andra akademiker i Dagens Nyheter. De anser att Samtalskompassen, som ska ge råd åt dem som arbetar med unga, felaktigt pekar ut grupper som våldsbejakande. Som exempel nämns Förbundet Allt åt alla, mest känt för sina så kallade överklassafarier i Stockholm. Debattörerna framhåller att civil olydnad och konfrontativa handlingar inte är samma sak som våldsbejakande extremism.

”Konfrontativa aktioner har historiskt utgjort små steg på vägen till ett allt mer vidgat demokratiskt utrymme. Genom att sätta stämpeln (potentiellt) ‘våldsbejakande’ på organisationer eller grupper som använder aktionsformer som kan betecknas som konfrontativa tar den svenska staten ett stort kliv i motsatt riktning”, menar artikelförfattarna.

Premiepensionerna en bluff.

Det har lönat sig att strunta i att välja fonder i premiepensionssystemet framför att välja själv. Men de som betalat förvaltare för att få hjälp med fondvalet har klarat sig sämst. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten (SdS). Gäller säkert också resten av den obligatoriska valfrihet som Alliansen införde.

Malmö/Lund: Thåström på Mejeriet.

Har du sett att scillan blommar i blå svallvågor i UB-parken? En säker signal om att våren har kommit. Och den evige rebellen Joakim Thåströms konsert på Mejeriet i Lund var utsåld och en stor succé. Ett 40-årigt konstnärsskap som fortsätter att väcka beundran.

Obama skickar sitt särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö. Palestinierna och romerna har inte något särskilt sändebud – eller någon hög politisk beskyddare överhuvudtaget, och inget hemland. Dom är ensamma i världen. Många diskriminerade grupper behöver vårt stöd, men det räcker inte med en gest; världsordningen måste förändras i rättvis riktning. Den antirasistiska rörelsen visar vägen.

Och jag tycker att Margot Wallström skulle skicka sitt särskilda sändebud till USA för att påtala rasismen mot de svarta.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

4 kommentarer på “Krönika #383. Sörj inte, organisera!

 1. Tusse
  21 mars, 2015

  Jag drömde om Joe Hill i natt, vi stod där man mot man. Du är ju död, sa jag till Joe. Jag kan ej dö, sa han. En del av honom finns inmurad i en vägg i Folkets Hus i Landskrona.

  Gilla

  • Konst & Politik
   23 mars, 2015

   VA!? Fantastiskt. Visste jag inte. Ett kuvert med en del av hans aska, då? Det finns sådana kuvert utspridda över hela jorden enligt hans sista vilja, och en portion aska fritogs av kamrater på amerikanska postverket, som betraktade den som subversiv…

   Gilla

   • Tusse
    23 mars, 2015

    Ja, ett kuvert med en del av hans aska.

    Gilla

   • Konst & Politik
    25 mars, 2015

    Ser man på, just vad jag trodde.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 mars, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: