Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #381. Häst mot folkgrupp.

Världen: Blockupy Frankfurt.

Transnationella aktioner mot öppnandet av Europeiska centralbanken: 18 mars 2015 i Frankfurt.

”Om inte nu, så när!? Högre och starkare än någonsin, kallar vi för transnationella aktioner den 18 mars vid ECB i Frankfurt! 18 mars är rätt ögonblick för oss alla att vara i Frankfurt. Nu är det dags att intensifiera våra ansträngningar och nå ut för att alla ska gå med i kampen. Nu, är tiden för gränsöverskridande kamp inuti och mot magen på odjuret. Nu är det rätta tillfället att ställa ECB ansvarigt för deras politik och att kraftfullt kräva en annan politisk inriktning. 18 mars är vår avgörande chans liksom vårt ansvar att bygga en gemensam, effektiv kraft underifrån – om de vill ha kapitalism utan demokrati, säger vi att vi vill ha demokrati utan kapitalism.

Den 18 mars kommer vi att ta över gatorna och torgen i Frankfurt, runtomkring den nya ECB-byggnaden och i innerstaden tillsammans med tusentals människor från hela Europa. Vi kommer att göra det tidigt på morgonen runtomkring ECB med civila olydnadsaktioner för att hindra ECB att fira sig själva och avbryta deras normala arbetsdag. Alla bör och är välkomna att följa med – dessa är aktiviteter avsedda för massdeltagande med en gemensam agenda. Vi kommer sedan samlas i en stark, mångsidig, livlig manifestation på eftermiddagen” (motkraft).

blockupy-637x358Spanska frivilliga i ukrainska Donbass som intervjuas vill skapa en socialistisk enklav i Europa.”Det är en historisk möjlighet. Detta är en kamp mot fascismen och vi är i skuld till dem som gick med internationella brigaderna i Spanien 1936 för att bekämpa kuppen”.

Sverige: Alliansens fuskpolitik.

”En grupp står i särskild tacksamhetsskuld till alliansen – de kriminella. Under de borgerliga åren öppnades välfärdssystem på vid gavel för fusk och brottslighet” skrev Anna Dahlberg i Expressen för en tid sedan. Liberalerna gnäller fortfarande över denna helt korrekta beskrivning. Den kulan visste var den tog.

Malmö/Lund: Limhamnskandalen.

Poliserna som krossade demonstranter under hästhovarna i Limhamn 23/8 frias av – polisen. Surprise, surprise. Ett skräckexempel på partisk utredning. Däremot åtalas 15-20 personer för ”våldsamt upplopp”, inte heller detta var en överraskning. De skadade demonstranterna var alltså de skyldiga, inte de som tillfogat dem skadorna. En enorm skandal. Polisen har skulden till allt som inträffade efter att de mot bättre vetande lät nazisterna utöva hets mot folkgrupp. Sen fortsatte man obekymrat med häst mot folkgrupp. Överklaga. Protestera. Polishuliganerna ska inte få sista ordet.

JO kritiserar idag med skärpa Skånepolisens rom-register. Vad säger JO om Limhamnskandalen?

Konsten: Carolina och Björk.

Jag har flera gånger skrivit om den högkvalificerade graffitimålaren Carolina ”Blue” Falkholt och bland annat om hennes snippamålning på en högstadieskola i Nyköping. Som eleverna gillade men de vuxna auktoriteterna ogillade. Först ville man måla över den, men efter Carolinas protester byggdes en särskild vägg (!) som skymde hela målningen istället. Denna vägg är nu riven och det är återigen tillåtet att titta. Så kan det gå när moralisterna (inte) får hålla på.

Carolina

Musikern och artisten Björk har fått en retroaktiv utställning på MoMa i New York. Jag har uppskattat hennes nyskapande musik genom åren och jag minns också hennes fantastiska insats i filmen ”Dancing in the dark”. Hon är fortfarande i frontlinjen.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: