Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #376. Får de fattiga ha katt?

Världen.

En mobilfilm som visar hur den ökända polisen i Los Angeles LAPD skjuter ihjäl en hemlös man orsakar upprörda känslor i USA. Bara ett par timmar efter att den laddats upp på nätet hade den setts två miljoner gånger, skriver Los Angeles Times.

Ingen pistol har hittats i området, vilket tyder på att mannen var obeväpnad (VK). Om man inte kommer tillrätta med polisens rasism inom Saint Louis-förorten Ferguson, kan det bli aktuellt att upplösa hela ortens polisväsende. Det förklarar nu USA:s justitieminister Eric Holder bara dagar efter att hans departement presenterat en utredning där det konstaterades att polisen i Ferguson systematiskt diskriminerar svarta (AB).

Sverige.

∗   Svensk polis köper nu in drönare för att övervaka demonstrationer. ”Vi ser inga begränsningar” säger Per Engström till AB. ”Endast fantasin sätter gränser”.
∗  Högerextrema organisationen Pegida har demonstrerat i Linköping. Fyra (!) personer kom, mot hundratals motdemonstranter. Pegidas sista suck.
∗  Den ende som hittills har försvarat Samtalskompassens terroranklagelse mot Allt åt Alla är Torbjörn Jerlerup, medlem i den högerextrema sekten EAP. Lika söker lika. Samtalskompassen bryter mot grundlagen och borde granskas av JO, JK, justitieministern eller riksåklagaren.

Malmö/Lund.

En reumatisk kvinna i Lund med hemtjänst har fått avslag på sin begäran om att skaffa katt. Hund är inte att tänka på. Såhär skrev Stig Dagerman på sin tid i hans sista Dagsedel i Arbetaren efter ett beslut av socialnämnden att understödstagarna inte fick ha hund:

 

Lagen har sina blottor.

Hund får de fattiga ha.

De kunde väl skaffa sig råttor,

som är skattefria och bra. /…/

Något måste beslutas:

Hundarna skjuts! Inte sant?

Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,

så spar kommunen en slant.

Konsten.

Den romantiske marinmålaren Marcus Larsson (1825-1864) hedras just nu med en utställning på Sven-Harrys konstmuseum (AB). Han var berömd redan under sin korta och bohemiska livstid för storslagna målningar av stormande hav och skeppsbrott. Som ofta gjordes på tid. Café Athen i Lund har en sådan action-painting. Han tillbringade tid i Düsseldorfskolan, i Norge och i London. Tekniken att avbilda vattnets skiftningar lärde han sig av den danske marinmålaren Vilhelm Melbye. En stor del av Larsons œuvre består av fartyg i stormväder, förlista skepp och brinnande ångfartyg, där de vilt frustande skummande havskrafterna avbildas. Tekniken är fulländad och formatet mycket stort. ”Vattenfall i Småland” är hans mest kända målning. Nedan en av Larssons typiska större målningar, ”Skeppsbrott”.

Skeppsbrott

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: