Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #375. Desorienterad Samtalskompass.

Världen.

En miljon på flykt och 6000 döda i Ukraina har Svobodas fascistkupp i Kiev och dess utrikespolitiska förvecklingar hittills kostat. Bort med tassarna EU, Nato och Putin, låt folket bestämma själva och på lokal nivå!

ukraina2
Sverige.

Det har skämtats en hel del i vänsterkretsar om ”Samtalskompassen” och den fiktiva ”Erika, 21”. Vilket inte är så underligt eftersom hela upplägget är oseriöst och utan det minsta stöd i forskningen. En liten, liten klick högervridna poliser och politiker är de enda som lyckats klumpa ihop Allt åt Alla med Al-Qaida. Alla andra skrattar. Men det går att ta de avsevärda statliga resurserna bakom denna tvångsmatade kalkon på allvar. Allt åt Alla svarar Mona Sahlin: ”Kampen mot ‘våldsbejakande extremism’ är ett hot mot demokratin”: http://www.aftonbladet.se/kultur/article20389451.ab Och ETC fördjupar den kritiken: http://www.etc.se/inrikes/aktivistgrupp-hangs-ut-som-valdsbejakande liksom Petter Larsson i AB: http://www.aftonbladet.se/kultur/article20406267.ab och Oisin Cantwell i samma tidning: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20406227.ab

Den långa raden av utredningar, böcker och rapporter som föregått Samtalskompassen har sågats grundligt på annat håll och här finns en sammanfattning. Det verkligt farliga med detta amatörmässiga åsiktsspioneri är förstås att det bryter flagrant mot den omhuldade demokratiska åsikts- och yttrandefriheten att vissa (för samhället nyttiga) vänsteråsikter stämplas som förberedelse till terrorism. Detta utan någon riktig definition på vare sig ”terrorism”, ”våld”, ”våldsbejakare” , ”radikalisering” eller ”extremism”. Staten har skaffat sig ett nytt och helt godtyckligt instrument för att långsamt strypa de demokratiska fri- och rättigheterna. Därmed förskjuts också fokus från de objektiva europeiska hoten – rasism, fascism, nazism, islamofobi, nationalism och nyliberalism – till antifascism och antirasism, till stadsdelsföreningar, miljögrupper och bokcaféer och till litet vad som helst som för tillfället besvärar Makten. Orwell kunde inte ha tänkt ut det bättre. I hans fall hette det inte Samtalskompassen utan Sanningsministeriet.

Enda skillnaden är bara att ännu så länge är det en öppen fråga vem som sitter inne med sanningen. Jag skulle inte satsa på Ohlsson & Sahlin.

 

våldsbejak

courtesy Mani Insanguinate‘s photo.

 

Malmö/Lund.

Antalet ensamkommande flyktingbarn som tas emot av Lunds kommun ska i det närmaste fördubblas. Det går bara viljan finns! Refugees are welcome – Bring your families. Lund skall vara en tolerant och nazistfri zon.

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 mars, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: