Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #374. Vårtecken och aliens.

Världen: Aliens på Ceres?

NASA:s rymdsond Dawn ska gå i omloppsbana 6 mars kring asteroiden Ceres. En bild på Ceres visar två oväntade ljuskällor. Vulkaner? Snö? Eller ett aliens BBQ?

 

ceres

 Courtesy Nasa

Sverige: Ådalen 1931 kan upprepas, skrev vi tidigare.

* Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffas äntligen. Hur många liv har den på sitt (och Reinfeldts) samvete?

* Den nya polislagtolkningen innebär att militära styrkor kan sättas in i ett läge när Sverige präglas av masskamp och revoltstämningar, vilket är ett medel för makthavarna att kunna sitta kvar vid makten, skriver Offensiv.se. Sedan den 1 februari i år kan militär kallas in av polis vid kriser och terrorsituationer. Det gör att det snart inte är långt borta innan militär, precis som i Frankrike och Belgien, patrullerar på gatorna i Sverige

* Ulf Östman i Internationalen om Rött Forum: ”Om jag får vara konkret, så skulle jag vilja uppmana hela den socialistiska vänstern och alla kämpande sociala rörelser, grupper och individer att ta initiativ till öppna forum på lokalt eller regionalt plan. Bjud in varandra till samtal om vad som kan göras gemensamt och vilka resurser ni kan bygga upp och förfogar över, samt skissa på vad ni vill uppnå på kort och lång sikt. Det duger inte att vänta längre. Den svenska vänstern har stridit om vem som ska bli ett stort massparti i årtionden, och vet ni vad! Ni har misslyckats kapitalt allesammans. Era gamla projekt har stannat av, och de som startat har inte lyckats lyfta. Låt oss testa något nytt. Låt oss gå samman i praktiken, utan att vara överens om varje stavelse. Det är nu den antikapitalistiska vågen drar fram över Europa – låt oss bygga på den kraften”.

salem* Det ska inte behöva svida att vara kvinna. Eva Franchell skriver om kvinnors villkor i dagens Sverige.

* Här är filmen om Salem-marschen! ”Nästa station Rönninge”. Mathias Wåg berättar om Salemmarschens uppgång och fall.

Malmö/Lund: Bokrea på India!

Vintergäck, snödroppar, tussilago och krokus blommar i Skåne för fullt. Stick och brinn februari. Våren är här! Massor med nya böcker på India! Kom in och handla bokrea på Lunds bästa bokcafé!

På fredagskvällen invigdes nya Stenkrossen. Byggnaden ska nu verkligen bli ett centrum för de unga och på ungdomarnas villkor (skd.se). Men kategorier ska inte hållas isär utan blandas. Allaktivitetshuset är inte en ungdomsgård, ett musikhus eller ett kulturhus – det är till för alla, därav benämningen. Det ska också vara självstyrande, varför banden till det kommunala Ungdomstinget inte är så lyckat i sammanhanget – förr eller senare kommer kommunen att ställa krav på att få diktera verksamheten. Men tillsammans med Vilda Väster har Lund nu något som äntligen kan bli ett Allaktivitetshus!

Konsten: Konstskatter åter.

Nationalmuseet i Bagdad öppnar igen med återinskaffade föremål som stals under Irakkriget, då talibanerna också sprängde de berömda jättelika Buddhastatyerna. Det av ISIS nyligen plundrade museet i Mosul ska också återställas, lovar man.

 

bagdad

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #374. Vårtecken och aliens.

  1. Tusse
    1 mars, 2015

    Katten är skitförbannad just nu. ISIS (som för övrigt baklänges blir det betydligt mer sympatiska Sisi … chokladkakor å sånt) har skövlat profeten Jona’s grav.
    Hur kunde profeten Jona få plats i valfiskens buk? frågade sig Sten Broman. Jo, förstår ni, han var en av de *mindre* profeterna!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: