Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #373. Våld och självförsvar.

Världen: Tyska folket för revolution

Tjugo procent av tyskarna anser att deras nuvarande levnadsförhållanden inte kommer att förbättras genom reformer och att endast en revolution kan omforma samhället. Detta enligt en studie som släpptes av Freie Universität Berlin: ”Mot staten och kapitalet – till revolution” (kommak.org).

Tomma hus i Europa

Spanien: 3,4 miljoner
Italien: 2,7 miljoner
Frankrike: 2,4 miljoner
Tyskland: 1,8 miljoner

Antal hemlösa i Europa: 4,1 miljoner

Källa: The Guardian/ Sarah Olsson /Fria.nu.

Sverige: Våld och självförsvar

Åsa Linderborg som vanligen är en njutning att läsa läxade för ett tag sedan upp Joel Bjurströmer Almgren vilket var helt missriktat eftersom han handlade i självförsvar för att skydda sina kamrater mot nazisterna. Rättegången och domen var tydligt politisk liksom den mot RF i Mälardalen och den i Göteborg 2001. Istället bör man ge Joel allt stöd som är möjligt under det orimligt långa fängelsestraffet. Men Linderborgs våldsbegrepp är mycket inflationistiskt, hon betraktar även Irene Matkovitchs tårtning av Åkesson som ”våld”. Och som de flesta som förfasas av antifascistiskt självförsvar är hon inte pacifist. Våld är ok bara det inte kommer underifrån. Hyckleri med andra ord. Synd på så rara ärtor.

Malmö/Lund: Botemedel mot Parkinson

Lundensiska forskare utmärker sig igen. Tillförsel av en tillväxtfaktor kan begränsa nervcellsdöden och stabilisera dopaminproduktionen till naturliga nivåer hos patienter med Parkinsons sjukdom. Det framgår av en ny studie utförd av forskare vid Lunds universitet och Karolinska institutet. Tillväxtfaktorn verkar stimulera hjärnans egna skyddsmekanismer. Tillväxtfaktorn PDGF har redan i tidigare forskning på djur med Parkinsonliknande symptom visat på läkande effekter på nervceller och nervfibrer samt förbättrad motorik (skd.se)

Konsten: Tanten med handväskan

Tanten med handväskan (som heller inte är ”våld”) blir antagligen såld till en privatperson. Synd för allmänhetens del – en sorts antiklimax på en spontan folkrörelse kan man tycka. Men nåja, skulpturen blir ändå av och så fick Danuta och antifascismen ett minnesmärke. Mycket bättre än alla blodbesudlade krigarkungar som vanpryder våra torg.

Här kommer en annan progressiv konstart: fil.dr. Fred Anderssons blogg Arbetarkonst har många fina bilder. Arbetarlitteratur är accepterad, men arbetarkonst utmanar den liberala konstuppfattningen och behöver lyftas fram. Det gör Fred på ett utmärkt sätt.

flytväst

Lars ”Mellis” Melander: Lampedusa, en gjutjärnsflytväst från EU. Blandteknik 2014. Courtesy Arbetarkonst.blogspot.se

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: